Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az AK igazi különlegesség”

Szöveg: Révész Béla |  2014. február 3. 11:19

Négy hétig vendégeskedik az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál a francia Ecoles de Saint-Cyr Coëtquidan tiszti iskola hallgatója, Anthony Coquard főhadnagy. Látogatásának célja, hogy az alakulat zászlóaljainak kiképzési feladataiban részt véve a gyakorlatban is megismerkedjen a hazai szakmai rendszerrel, és ő is megossza tapasztalatait magyar kollégáival.

1595966498

Anthony Coquard főhadnagy

„2005-ben vonultam be, és kezdtem meg tanulmányaimat az altiszti iskolán. Nyolc hónappal később, saját kérésemre kerültem a Franciaország déli részén állomásozó 21. tengerészgyalogos zászlóaljhoz őrmesterként, rajparancsnoki beosztásba. 2008-ban Koszovóban teljesítettem békefenntartói szolgálatot, ott Mitrovicében kellett járőrözési feladatokat végrehajtanunk. Egy évvel később a HARPIE-2 hadműveletben Francia Guyanában voltam külszolgálaton, ahol illegális aranyásók után kutattunk a dzsungelban. (Francia Guyana érdekessége, hogy bár Dél-Amerikában található, valójában Franciaország egyik megyéjének számít, így az Európai Unió szerves része.) Azt követően alegységemmel 2010-ben, Afganisztán keleti részén, Kapisa tartományban harcoltunk az ellenállók ellen. Feladatunk a térség stabilizálása és főként az ellenállás felszámolása volt" – mesélt eddigi pályafutásáról a főhadnagy.

A francia katonát az afgán misszió során léptettek elő törzsőrmesterré, így megkezdhette felkészülését a tiszti pályára. Miután abban az időszakban szakaszának nem volt tisztje, altisztként ő látta el a parancsnoki feladatokat, így a gyakorlatban láthatott bele a tiszti feladatok rendszerébe. 2012-ben végül – egy sikeres vizsgát követően – megkezdte tanulmányait a tiszti iskolán.

1595966498

Lőkiképzésen a francia főhadnagy

Coquard főhadnagy tíz napig a 39. lövészzászlóalj mindennapjaiba nyert betekintést. Ezalatt részt vett egészségügyi-, vegyivédelmi- és általános lőkiképzésen, de egy 20 kilométeres menetgyakorlat is szerepelt a programban. Ezt követően a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj kiképzési tevékenységeibe kapcsolódott be. Bár a debreceni felderítők és francia kollégáik munkakapcsolata a rendszeres cserekiképzések kapcsán már tradicionálisnak mondható, Coquard főhadnagy most először dolgozott a 24-esekkel. A magyar egyenruha mégsem ismeretlen számára, hiszen koszovói missziója során számos alkalommal járőrözött együtt magyar katonákkal.

A főhadnagy elmondta, hogy a két hadsereg által alkalmazott eljárásokban nagy eltéréseket nem tapasztalt, ám volt néhány olyan különlegességben része az itt töltött idő alatt, amelyet nem szívesen hagyott volna ki. Pályafutása során először lőhetett például AK gépkarabéllyal, de nagy várakozással tekintett az UAV szakasszal (Unmanned Aerial Vehicle, pilóta nélküli légi jármű) végrehajtandó feladatok elé is.

A francia tiszt magyarországi látogatása február első hetében ér véget. Elutazása előtt Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, valamint a francia katonai attasé is elköszön tőle.

1595966499

Coquard főhadnagy most először dolgozott a 24-esekkel

Fotó: Bán Attila főtörzsőrmester

Címkéklövész