Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatok is megemlékeztek a forradalom évfordulójáról

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. október 22. 7:03

Az 1956-os forradalom kitörésének 60. évfordulójáról természetesen a Magyar Honvédség parancsnokságai, alakulatai és katonai szervezetei is megemlékeztek. Alábbi összeállításunkban az e megemlékezésekről készített tudósításokat közöljük. (A cikk folyamatosan frissül!)

Székesfehérvár

1596021914
Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred ünnepi állománygyűlésén Vizinger Diána hadnagy, kommunikációs tiszt úgy fogalmazott , hogy az 1956-os forradalom történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozik, amikor az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügy érdekében.

A hadnagy beszédében felhívta a figyelmet arra is, hogy a mi feladatunk az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás áldozatai emlékének megőrzése.

Benda László ezredes, az alakulat parancsnoka közel nyolcvan katonának adta át a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet, illetve egyéb elismeréseket.

A nemzeti ünnep alkalmából az alakulat katonái koszorúzási és díszelgési feladatokkal vesz részt Székesfehérvár Megyei Jogú Város ünnepi rendezvényein.

Szöveg: V. D.

Fotó: Bödő Viktória


* * *



Győr

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján ünnepi állománygyűlésen, valamint városi és megyei rendezvényeken emlékeztek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái Győrben, Csornán és Szombathelyen.

1596021914

Az alakulat Művelődési Otthonában rendezett ünnepi állománygyűlésen Fegyveres László alezredes, a Helyőrségtámogató Alegység parancsnoka felelevenítette az 1956-os őszi eseményeket. Kiemelte:  a magyar nép számára a forradalom dicsőséges bukás volt, amely az idők során egyrészt hozzájárult az elnyomás enyhítéséhez, másrészt erőt adott az alávetettség elviseléséhez és olyan nemzetközi elismerést szerzett a magyarság számára, amilyenben az 1848-as forradalom óta nem volt része. 60 évvel ezelőtt egy kicsi, sokat szenvedett nemzet adott értelmet és jelentőséget a Szabadság igazságosságának.

1596021914

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával folytatódott. Elöljáró parancsnokai javaslatára, beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája, valamint szakmai érdemei elismeréseként Magyarország honvédelmi minisztere Babérkoszorúval ékesített arany fokozatú Szolgálat Érdemjelet adományozott Könczöl Ferenc alezredesnek, valamint a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát Ferenczi-Hantó Andrea zászlósnak. A Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati ideje, valamint eddig végzett eredményes munkája elismeréséül, nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából Magyarország honvédelmi minisztere a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát (30 év után) adományozta az ezred állományából egy főnek, valamint a Tiszti Szolgálati Jel II. fokozatát (20 év után) egy főnek. Az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel II. fokozatát (20 év után) egy katona kapta meg.
A Magyar Honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kimagasló helytállása elismeréséül ezúttal tíz katona vehette át a Magyarország honvédelmi minisztere által adományozott Migrációs Válság Kezeléséért szolgálati jelet.

1596021915

A rendezvény végén a veszprémi Military Girls énekegyüttes a „Lehullott három falevél" című zenés irodalmi műsorát adta elő.

1596021915

Az ezred, – ahogy minden évben – idén is képviseltette magát a városi és megyei önkormányzatok által rendezett megemlékezéseken. Október 23-án, vasárnap Győrben, Csornán és Szombathelyen tisztelegtek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei és hősei emléke előtt az alakulat katonái. Győrben – Borkai Zsolt polgármester ünnepi beszédét követően – az ezredet Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes képviselte. Csornán, a város 1956-os emlékművénél a Csornai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak ünnepi műsorát követően közös főhajtással emlékeztek a megjelentek. Az ezred nevében Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes emlékezett.

A Szombathelyen, a városi megemlékezésen – a győri laktanyából érkezett díszalegység mellett – Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes vett részt és helyezte el az emlékezés virágait az 56-osok Terén található emlékműnél.

1596021915

 
Szöveg Cseszreginé Csekei Judit százados
Fotó: Cseszreginé Csekei Judit százados és Sályi Gergő törzsőrmester


* * *



Szentendre

Az MH Altiszti Akadémia ünnepi állománygyűlése előtt – a hagyományokhoz híven – Mecséri János emléktáblája előtt tisztelgett az alakulat kiképző osztályának állománya; az osztály éppen tíz évvel ezelőtt vette fel a posztumusz altábornagy nevét.

1596021915

A tízéves évforduló alkalmából a tábornok lánya, Mecséri Ildikó zászlószalagot kötött a kiképző osztály zászlajára. Megköszönte az MH Altiszti Akadémia állományának, hogy édesapja emlékét ápolja és kiemelte: fontos, hogy a mai fiatalok is emlékezzenek az 1956-os eseményekre.

„A rohanó hétköznapokban időről időre időt megállunk, és fejet hajtunk névadónk emléktáblája előtt, ápolva Mecséri János emlékét és emlékeztetve nemcsak az alakulat állandó állományát, de az alapkiképzésre az osztályhoz érkező katonákat is az 1956-os forradalom kiemelkedő személyére. Az Altiszti Akadémia kiképző osztálya továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy névadónk emlékét méltóképpen őrizhessük" – mondta Nagy Attila alezredes, osztályvezető.

1596021916

Mecséri Ildikó és az alakulat vezetése ezt követően megkoszorúzta az emléktáblát.

Az ünnepi állománygyűlésen Gromon István, Pilisvörösvár polgármestere mondott beszédet. Szentendre város önkormányzata 1956 emlékére kitüntetést adományozott a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia egykori hallgatójának, az idén 85. éves Kovács Imre főhadnagynak, aki 1956 októberében harmadéves hallgatója volt az akadémiának. Szállítási feladatokat kapott, fegyvert, lőszert, élelmet szállított. Ezután az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre vezényelték, ahol megszervezte az egyetemi objektumok fegyveres védelmét. A forradalom leverése után a hadseregből eltávolították, rendfokozatától megfosztották, melyet csak 1990 után kapott vissza. A szentendrei Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub és a Szentendrei Honvéd Kulturális Egyesületek aktív tagja. Kovács Imre főhadnagy megtisztelte az ünnepi állománygyűlést, az alakulat parancsnokától tárgyjutalmat vett át.

Az állománygyűlés a helyőrségi zenekar műsorával fejeződött be.

1596021916

Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy


* * *



Tata

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár ünnepi állománygyűlésén Sipos Antal ezredes, az alakulat megbízott parancsnoka elismeréseket adott át.

1596021916

Kása István alezredes, megbízott dandárparancsnok-helyettes ünnepi beszédében felidézte az 1956-os forradalom történelmi hátterét, majd Markovics Milán Mór százados, tábori lelkész emlékezett meg az hatvan évvel ezelőtti eseményekről. Idézeteket olvasott fel nagynénje naplójából, aki fiatal lányként élte meg az akkor történteket.

1596021916

Szöveg és fotó: MH 25. Klapka György Lövészdandár


* * *



Székesfehérvár

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP).
Dr. Kelenik József alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje ünnepi beszédében méltatta az ünnep jelentőségét, kiemelve, hogy „1956 máig ható példája annak az erőfeszítésnek, amely következtében a nemzet újra fel tudott emelkedni történetének egyik mélypontjától, és ha csak pár napra is, de ki tudta vívni szabadságát."

1596021916

A beszédet követően Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka elismeréseket adott át. 
A rendezvény a Prima Primissima-díjjal is kitüntetett, Honvéd Férfikar előadásával folytatódott.

Az állománygyűlés után a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai által összeállított kiállítását tekinthették meg a résztvevők.

1596021917

Szöveg: Draviczné Adamek Krisztina százados
Fotó: Révész Csaba


* * *



Budapest

„A soroksáriak heroikus kitartására és önfeláldozására nem lehet és nem is szabad megpróbálni jelzőket találni, csupán megemlékezni, és soha el nem felejteni az itt élők hősiességét, hitét és bátorságát" – mondta az MH Logisztikai Központ október 21-én megrendezett ünnepi állománygyűlését Baráth István dandártábornok, parancsnok. A helyi események közül felidézte a Timót utcai fegyverraktár kiürítését, és a Juta dombi csatát.

1596021917

Ünnepi beszédében dr. Szelke-Tulipán Éva, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos kutatója elmondta: Budapesten egyedül itt, a Juta dombon fejtettek ki szervezett ellenállást a Magyar Honvédség alakulatai a támadásban résztvevő szovjet csapatok ellen. Beszélt a bukást követő megtorlásokról, illetve a csepeli harcok központi alakjáról, Kőrösi Sándor főhadnagyról, aki november 10-én szüntette be a harcot a további vérontás elkerülése miatt. Azt is elmondta, hogy a főhadnagyot végül 1958. márciusában kivégezték.

Az állománygyűlés – amelyen Baráth István dandártábornok elismeréseket is átadott – a Honvéd Férfikar két tagjának műsorával zárult.

1596021917

Szöveg: Szendyné Horváth Julianna őrnagy
Fotó: Borsányi Katalin

* * *



Debrecen

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni Kossuth Laktanyában megtartott ünnepi állománygyűlésen Legoza Bálint őrnagy, a 39. Lövészzászlóalj megbízott parancsnoka hangsúlyozta:
„Október 23-a a legfiatalabb ünnepünk, csak 1991-től emelkedett hivatalosan is ünnepeink sorába." Hozzátette:  „1956. október 23-án szinte egy emberként fogott össze az ország egy közös ügy érdekében. Ez a közös ügy – hasonlóan a ’48-as eszmékhez – a szabadság, a függetlenség kivívása volt a méltóságban élhető emberi életért. Az akkori fegyveres erők tagjainak talán még nehezebb volt a döntés: sokaknak választania kellett esküje, elöljárójának a parancsa vagy személyes meggyőződése között."

1596021917

Az ünnepi beszédet követően dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az alakulat parancsnoka elismeréseket adott át és az előléptetésben részesülő katonák egyenruhájára felhelyezte új rendfokozati jelzésüket.

Idén rendhagyó ünnepi műsort nézhettek meg a katonák: a debreceni Dózsa György Általános Iskola diákjai felidézték az ’56-os eseményeket, így tisztelegve a hősök előtt, akik életüket áldozták a szabadságért és a hazáért.

1596021917

Szöveg: Madura János
Fotó: Hajdú Zoltán tizedes


* * *

Hódmezővásárhely

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában megrendezett ünnepi állománygyűlésen az egyszerű, hétköznapi emberekből tetteikkel hősökké váló forradalmárokra emlékező ünnepi beszédében Schleisz Ferenc őrnagy elmondta: a 60 évvel ezelőtt felszínre tört a magyarságot mindig is jellemző szabadságvágy és a nép saját kezébe vette sorsa irányítását. Bár a körülmények kedvezőtlen alakulása miatt, a nemzeti egység hiányában és határozott nyugati fellépés híján a forradalom elbukott, de annak hatását semmi és senki nem tudta legyőzni. Az őrnagy kiemelte: „Ma is köszönetet kell mondanunk a hősöknek, hogy vállalták a harcot, a lemondást és akár életük árán is védték hazánkat, közösségünket."

1596021918

Az ünnepség végén Drót László ezredes, a helyőrség parancsnoka szolgálati jeleket, emléklapokat és köszönő leveleket adott át a beosztásukban huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenység és a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idő, valamint eddig végzett eredményes munka elismeréseként. Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet adott át a Magyar Honvédség tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenysége során tanúsított kimagasló helytállások elismeréséül.

A helyőrségben található nyilvános könyvtárban egy kiállítás tekinthető meg, ahol a könyvtárba belépők az ’56-os forradalommal kapcsolatos könyvajánló mellett korabeli képeket láthatnak a forradalomról, és az azt követő időszakról. A kiállítás készítőjeként Tisza Zoltán elmondta: „Egy ilyen több napig tartó, gondolatébresztő összeállítás formájában is fontos megemlékezni október 23-a hőseire és azok közül, akik eddig bejöttek a könyvtárba, még mindenki megállt egy pillanatra a kiállítás előtt."

1596021918


Szöveg és fotó: Búz Csaba hadnagy


* * *



Balatonakarattya

MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) ünnepi állománygyűlésén Szentkuti Károly történész mondott ünnepi beszédet.

1596021918

„Azt gondolom, hogy az ’56-os szabadságharcnak is megvolt a hatása. A magyarok megtanulták, hogy reálisan nézzék saját helyzetüket, a szovjetek pedig azt, hogy a magyarokat nem lehet büntetlenül szolgaságba hajtani. Ez egy más nép, egy más tradíciókkal rendelkező ország, itt nem lehet a szabadságot, a függetlenséget oly módon megszüntetni, eltörölni, mint az oroszoknál. Az ’56-os szabadságharc tehát – nyugodtan mondhatjuk -, hogy nem bukott el, hanem a Rákóczi-szabadságharchoz, az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz hasonlóan egy emberarcú hatalomgyakorlást vívott ki. Azt gondolom, hogy a Kádár-korszak második fele, amit »gulyáskommunizmusnak« vagy »magyar modellnek« nevezhetünk, szerintem egy viszonylagos jólét, viszonylagos nyugalom köszöntött be a 70-es, 80-as évek közepén, és ez annak is volt köszönhető, hogy ’56-ban a forradalmárok megmutatták, mire képes a magyar nép" – hangsúlyozta Szentkuti Károly.

Az állománygyűlésen Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka elismeréseket adott át a beosztásukban kiemelkedő munkát végző állománynak. A rendezvény a Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak ünnepi műsorával zárult.

1596021918


Szöveg és fotó: Singer Éva hadnagy


* * *



Szentes

Az MH37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél megtartott ünnepi állománygyűlésen Vágvölgyi Zoltán, a városi könyvtár helytörténeti munkatársa elevenítette fel a hatvan évvel ezelőtt történeket. A rendezvényen Szalai Ferenc szakaszvezető és Nagy Zoltán szakaszvezető emléktárgyat vehetett át azért, mert a szeptember 22-ei „Tekerj a sereggel" rendezvényen megmentették egy ember életét.

Az állománygyűlésen 28 szentesi katona vehette át a Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jelet, tizenegyen pedig más elismeréseket kaptak.

1596021919

Szöveg és fotó: Baráth Mária


* * *



Budapest

Közösen rendeztek ünnepi állománygyűlést a főváros XVI. kerületében található állami intézmények vezetői, valamint az MH Anyagellátó Raktárbázis (MH ARB) katonái és dolgozói október 21-én. A rendezvényen Druzsin József százados ünnepi beszédében a forradalom és szabadságharc kitörésének okait elevenítette fel.

Az állománygyűlésen Dolányi Sándor alezredes, az MH ARB parancsnokhelyettese elismeréseket és jutalmakat adott át, majd a megemlékezés Rácz Aladár Zeneiskola diákjainak előadásával zárult.

1596021919

Szöveg: Szabó Beáta
Fotó: Háda István százados


* * *



Veszprém

Veszprémben is megemlékeztek a városban települt katonai szervezetek az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseiről. Porga Gyula, a város polgármestere ünnepi beszédében a forradalom katonahőseiről beszélt. A harcok leverése utáni időszakot a „lelkek forradalmaként" jellemezte, hiszen – mint fogalmazott – ezt követően az események sokáig csak a magyar emberek emlékében létezhettek.

A rendezvényen elismeréseket és kitüntetéseket – egyebek mellett Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jeleket– adott át Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred, valamint Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka. Az ünnepi állománygyűlést a Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium növendékeinek megemlékező műsora zárta.

1596021919


Szöveg és kép: Péter Gergely hadnagy


* * *



Várpalota

Az MH Bakony Harckiképző Központ, valamint a Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium –  a több éves színvonalas együttműködés eredményeként – idén ismét közös rendezvénnyel emlékezett az 1956-os forradalom évfordulójára. Az ünnepi állománygyűlésnek helyet adó Thury-vár rendezvénytermében a műsort Hajdú Levente Kiáltvány című versének elszavalásával Óvári Blanka nyitotta meg. Ezt követően a Duende Színjátszó Kör „Várpalota második Budapest" című előadása.

1596021920

Az előadást követően Vokla János ezredes, az alakulat parancsnoka ünnepi beszédében kiemelte: „Az 1956-os forradalom és a nyomában kibontakozó fegyveres harc bebizonyította a világ előtt, hogy a magyar társadalom jó célokért, képes akár a legnagyobb áldozatot is meghozni."

Az állománygyűlés végén elismeréseket adtak át.

1596021920

Szöveg: Schäffer Mónika hadnagy
Fotó: Pintér László


* * *



Budapest

Rendhagyó megemlékezést tartott az 1956. október 23-ai forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az MH Egészségügyi Központ október 20-án.

1596021920

Az ünnepi állománygyűlésen – amit megtisztelt jelenlétével dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettes – az 1956-os eseményeket és azt követő éveket felidéző, a harcokat és a megtorlást túlélő prof. dr. Pintér Lajos, az MH Egészségügyi Központ miniszteri megbízottja, valamint dr. Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott főigazgatója tartottak előadást, felelevenítve az átélt eseményeket.

Az állománygyűlésen dr. Orosz Zoltán altábornagy és Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka elismeréseket adott át. A rendezvény végén Frech Zoltán és Schmidt Ferenc, a Honvéd Együttes Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas művészeinek előadását hallhatták a résztvevők.

1596021920

Szöveg és fotó: MH Egészségügyi Központ


* * *



Budapest

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) és az MH Katonai Rendészeti központ (KRK) közösen megrendezett ünnepi állománygyűlésén Kovács Imre őrnagy az MH BHD Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont 2. Híradó és Informatikai Központ parancsnoka emlékezett meg az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról. Az őrnagy előadásában kitért a forradalom előzményeire, főbb eseményeire, mozzanataira.

1596021921

A megemlékezés után Vass Sándor dandártábornok a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke, Baráth Ernő ezredes, az MH BHD dandárparancsnoka, Piros Ottó ezredes, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka, valamint Mergancz Sándor dandártábornok a KRK parancsnoka elismeréseket adott át.

Az esemény az MH BHD 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Budapest Helyőrség Zenekar előadásával zárult, ahol felcsendültek Georg Friedrich Handel, Weiner Leó valamint Kodály Zoltán dallamai.

1596021921


Szöveg és fotó: Horniák Dóra