Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az alakulatoknál is megemlékeztek nemzeti ünnepünkről

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 15. 8:16

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Magyar Honvédség alakulatainál és katonai szervezeteinél is rendeztek megemlékezéseket. Összeállításunkban az e rendezvényekről készített tudósításokat gyűjtöttük egy csokorba. (Cikkünk folyamatosan frissül!)

MH Bakony Harckiképző Központ

Az MH Bakony Harckiképző Központ és a Faller Jenő Szakképző Iskola közösen tisztelgett nemzeti ünnepünk, az 1848- 49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Jó Szerencsét Művelődési Házban, március 14-én délelőtt.

1599183386
A műsort a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola diákjai – Sziránszki Csenge Jókai Mór: Régi dal, régi dal, majd Gubicza Milán Arany János: Örökség című versével – nyitották meg, ezt követően a vendégek a Faller Jenő Szakképző Iskola Duende Színjátszó Körének Emlények Petőfiről című műsorát tekinthették meg.

1599183387
A rendezvényen Oszlánszki Béla alezredes, központparancsnok-helyettes beszédében kiemelte: „Szólnia kell mindenki lelkében a nemzeti dalnak, amikor elhangzik, hogy Talpra magyar! Mindenkinek értenie és éreznie kell azt a lelkesítő, önzetlen vitézi elszántságot, amelyekről hőseink tettek tanúbizonyságot annak idején."

1599183387
Szöveg: Schäffer Mónika hadnagy
Fotó: Pintér László

* * *

MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából ünnepi állománygyűlést rendeztek Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

1599183387
Ünnepi beszédében Fehér Csaba református tábori lelkész (az alakulat ÖMT őrnagya) emlékeztette az állományt történelmünk egyik legfontosabb eseménysorozatára, amikor először mutatkozott meg markánsan népünk összetartó ereje, nemzettudata, szabadságszeretete és büszkesége. Felidézte a ’48-as hősök utolsó mondatait, melyekben kivétel nélkül büszkén, megbánás nélkül és alázatosan néztek szembe a halállal.

Az ünnepi rendezvényen a Military Girls énekegyüttes zenés, irodalmi műsorával végig vezette a közönséget a forradalom és szabadságharc eseményein, egészen ’49 október hatodikáig. Az együttes tagjaként Kádárné Hegedűs Veronika zászlós – az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ állományából – és Gaál Nikolett törzsőrmester – az MH 54. Veszprém Radarezredtől – már tíz éve lépnek fel közösen különböző civil és honvédségi rendezvényeken egyaránt.

Az állománygyűlés elismerések átadásával és előléptetésekkel zárult.

1599183387
Szöveg és fotó: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados

* * *

MH Összhaderőnemi Parancsnokság

Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról – és egyben a Magyar Honvédség 170. születésnapjáról – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon, március 14-én.

1599183388
Ünnepi beszédében dr. Hermann Róbert hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese sajátos megvilágításba helyezve az 1848. március 15-én történeteket feltette a kérdést, hogy vajon a néhány hónappal később, Pákozdnál győztes csatát vívó honvédsereg tábornokai hol voltak a forradalom kitörésekor? Mint kiderült, a legtöbben még olyannyira nem voltak részesei az eseményeknek, hogy például a császári seregből leszerelt Klapka György Indiába készült, katonai szakértőnek; Görgey Artúr pedig beteg nagynénjét ápolta Bécsben.

1599183388
Dr. Hermann Róbert aláhúzta: az ország vezetése természetesen már akkor pontosan tisztában volt azzal, hogy ütőképes haderő nélkül nem lehet megvédeni a forradalom vívmányait, éppen ezért április végén meg is született a honvédséget életre hívó, minisztertanácsi határozat.

„Hadsereg nélkül nem lehet megőrizni a polgári átalakulás vívmányait, és a szabadságot – és ezt a gondolatot a jelenkorban is érdemes megfontolnunk" – zárta beszédét a hadtörténész.

1599183388
Az ünnepi állománygyűlésen Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH ÖHP törzsfőnöke elismeréseket adott át. A rendezvény a 3FALU Táncműhely ünnepi műsorával zárult.

Szöveg és fotó: Kálmánfi Gábor

* * *

MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar
MH Ludovika Zászlóalj

A Hungária körúti Egyetemi Campuson az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, valamint az MH Ludovika Zászlóalj – mint egy objektumban állomásozó katonai szervezetek – közös ünnepi állománygyűléssel emlékeztek meg az 1948-as forradalom és szabadságharc eseményeiről és a Magyar Honvédség megalakulásának 170. születésnapjáról.

1599183388
Prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának tanára szemléletes és élvezetes előadással idézte fel az akkori eseményeket.

A Magyar Sajtó Napja alkalmából Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka emléktárgyat adományozott Krizbai Diána újságíró, a MTVA (Magyar Távirati Iroda) munkatársa részére az Önkéntes Tartalékos Rendszer népszerűsítése érdekében végzett kommunikációs tevekénységért, amellyel a társadalom széles körben megismerhette a Magyar Honvédség új tartalékos szolgálati formáját.

1599183389
Fotó: Szabó Lajos zászlós

* * *

 

MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred

A forradalom és szabadságharc, egyben a Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést az immár önálló MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél március 12-én, Debrecen helyőrségben. Nemcsak a 170-ik évforduló tette különlegessé az állománygyűlést, hanem az is, hogy 10 év után újra önálló alakulatként ünnepelhettek a felderítők.

1599183389
Ünnepi köszöntőjében Rozs Fruzsina hadnagy kiemelte: „Az igaz, hogy mostanában nem kellett fegyverrel a kézben harcolnunk szabadságunkért, mint a 170 évvel ezelőtt élt honvédeknek, de mégis sok katonánk védi a békét a világ számos pontján, valamint a déli határszakaszon egyaránt. A családtól távol teljesítenek szolgálatot ők nap mint nap, mellyel hazai és nemzetközi elismerést vívnak ki Magyarország számára, s bebizonyítják, hogy méltó folytatói az évszázados katonahagyományoknak, méltó örökösei a 48-as honvédeknek."

Az ünnepi beszédet követően Hajnal István alezredes, az ezred parancsnoka elismeréseket adott át. Két főt léptettek elő, valamint ugyancsak két fő kapta meg az Altiszti-legénységi jel II. fokozatát 20 év után. Az ünnepi állománygyűlést állófogadás, valamint díszebéd követte.

1599183389
Szöveg: Hajnal István alezredes
Fotó: Nagy Attila főtörzsőrmester

 

 ***

 

MH Altiszti Akadémia

1599183389
Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából tartott állománygyűlést az MH Altiszti Akadémia. A megemlékezésen dr. Ravasz István alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum történésze mondott ünnepi beszédet, majd Farkas Anita hadnagy, az akadémia hadműveleti tisztje előadásában Ábrányi Emil: Él a magyar című verse hangzott el.

Az elismeréseket Bozó Tibor dandártábornok, az alakulat parancsnoka adta át. A rendezvény zárásaként a Szentendre Helyőrség Zenekarral közösen énekelték a résztvevők az Altiszti Akadémia indulóját.

1599183390
Szöveg és fotó: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy

 

***

 

MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél március 14-én, 11 órakor kezdődött az ünnepi állománygyűlés. Székely Attila főhadnagy, református lelkész idézte fel a forradalom eseményeit, és szólt március 16-áról, a magyar zászló és címer napjáról. A műsor fényét emelte a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színész szakos hallgatóinak műsora is.

1599183390
Szöveg és fotó: Löbl Eszter

 

***

 

MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
MH Katonai Rendészeti Központ

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) és az MH Katonai Rendészeti Központ (MH KRK) közös állománygyűlésen emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 170. évfordulójáról március 13-án a budapesti Petőfi Sándor laktanyában.

1599183390
A rendezvényen Varga Attila őrnagy, az MH BHD Szállító Zászlóalj parancsnok-helyettese tartott ünnepi beszédet. Ezt követően Baráth Ernő dandártábornok, az MH BHD parancsnoka és Mergancz Sándor dandártábornok, az MH KRK parancsnoka elismeréseket adott át.

1599183390
Az állománygyűlésen ismertették, hogy dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere március 15-ei hatállyal kinevezte Kiss Ferenc alezredest, az MH BHD Vezető Szervek Törzs törzsfőnöki beosztásába, egyidejűleg előléptette ezredessé. Ugyanezen hatállyal a kötelező várakozási idő letelte előtt előléptette alezredesi rendfokozatba Vízhányó Szilvia őrnagyot, az MH BHD Gazdálkodás Támogató és Pénzügyi Referatúra kiemelt vezető pénzügyi referens főtisztjét.

A rendezvény az MH Központi Zenekar színvonalas műsorával zárult.

1599183391
Szöveg: Kun-Orosz Adrienn
Fotó: Horniák Dóra

 

***

 

Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség

Ünnepi állománygyűlést tartott március 15. alkalmából a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség. A rendezvényen dr. Süli Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója a korabeli Erdélyről tartott előadást, majd elismerések átadása következett. A haderőtervezés területén, a csoportfőnökség állományában dolgozók mellett olyan szervezetek képviselői kaptak elismerést, akik közvetlenül, vagy közvetve segítik a szakterület munkáját, ilyen többek között a Honvéd Vezérkar Vezérkari Titkárság, az MH Egészségügyi Központ, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségdandár.

1599183391
Az ünnepség zárásaként Vas megyei és Duna-Tisza közi népdalok, valamint a magyar forradalmi költészet lírái csendültek fel Lengyel Andrea zászlós (vers és próza) és Gergácz Liliána másodéves honvéd tisztjelölt (népdal) előadásában.

1599183391
Szöveg: Budai Anna hadnagy
Fotó: Sztankó Tamás zászlós

 

***

MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

Az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg az 1848‑49–es forradalom és szabadságharcról Székesfehérváron.

1599183391
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján rendezett ünnepi állománygyűlésen Benda László ezredes, parancsnok köszöntőjét követően kitüntetéseket, elismeréseket vehettek át az állomány kiemelkedő tagjai. Pintér István alezredes, az Alföldi Híradó és Informatikai Főközpont parancsnoka beszédében megemlékezett Nagysándor József altábornagyról, aki a szabadságharc során szerzett hírnevet, majd az aradi vértanúk sorában lelte halálát. Az ünnepséget a székesfehérvári Gyöngyvirág Óvoda műsora zárta. A hivatalos rendezvény után az óvodások megismerkedtek a székesfehérvári katonai zenekar hangszereivel, és megválasztották kedvencüknek a nagydobot.

1599183392
Az ezred katonái idén is részt vesznek koszorúzási és díszelgési feladatokban városi és megyei rendezvényeken, többek között a székesfehérvári önkormányzat által rendezett emlékműsorokon tisztelegnek az 1848‑49−es forradalom és szabadságharc hősei emléke előtt.  A katonai szervezet alárendeltségébe tartozó Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar is számos emlékműsor közreműködője lesz idén, mind honvédségi mind önkormányzati rendezvényeken.

1599183392
Szöveg: Vizinger Diána hadnagy
Fotó: Dánielné Csiszár Nóra

* * *

MH Anyagellátó Raktárbázis

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából az MH Anyagellátó Raktárbázis ünnepi állománygyűléssel emlékezett. Az Újszász utcában Dolányi Sándor alezredes, az MH ARB megbízott parancsnokának meghívására a rendezvényen részt vett Kovács Péter, a XVI. kerületi polgármester is. A rendezvényen Kovács Dániel hadnagy szavai nemcsak az 1848-49 hőseit, hanem a Magyar Honvédség elmúlt 170 évét is méltatták.

1599183392
Az ünnepi beszéd után az elismerésben részesülteket jutalmazták. A műsort ezúttal a kerületi Rácz Aladár Zeneiskola Andantino fuvolaegyüttese mutatta be.

Szöveg: Nagy Annamária főhadnagy
Fotó: Háda István százados

* * *

MH Civil-katonai és Lélektani Műveleti Központ

Az MH Civil-katonai és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezésének alkalmából március 14-én, szerdán ünnepi állománygyűlést tartott az alakulat központjában, a HM-II objektum dísztermében. A csapatzászló bevonulása után Szilágyi Csaba ezredes, az MH CKELMK központparancsnoka köszöntötte az ünnepi állományt.

1599183392
Az ünnepi beszédben Szabó Csaba százados, az MH CKELMK CIMIC Különleges Műveletek Támogató Csoport csoportparancsnok-helyettese felelevenítette az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz köthető eseményeket.

1599183393
A forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján tartott állománygyűlésen Szilágyi Csaba ezredes kinevezéseket és előléptetéseket adott át.

Szöveg és fotó: Koncz Csaba

* * *

Szolnoki helyőrség

Helyőrségszintű ünnepi állománygyűléssel emlékeztek a Szolnokon települt katonai szervezetek állami ünnepünk, március 15-e alkalmából.

1599183393
A katonai szervezeteket Csák Zoltán ezredes, dr. Palik Mátyás ezredes, Drót László ezredes, Bárdos Péter alezredes, Kovács Imre alezredes, Pintér István alezredes, Almási László őrnagy, Sűrű Dezső százados, Vad Kálmán zászlós és személyi állományuk képviselték. A közös ünneplés fényét emelte, hogy a helyőrség állománygyűlésén bemutatták az újonnan beszerzett történelmi zászlókat, amelyek több mint egy év szervezési munkáját követően kerültek ide. A zászlókat Bálint Ferenc, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főmuzeológusa mutatta be.

1599183393
Szöveg és fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

 

***

MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred budapesti Irinyi János laktanyájában is méltón emlékeztek meg az 1848-as eseményekről. Hagyományosan egy pályakezdő tiszt, ezúttal Köbli Tamás hadnagy mondta el az ünnepi beszédet, majd Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat parancsnoka adott át elismeréseket.

1599183393
Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy
Fotó: Besenyei István százados

***

 

MH 54. Veszprém Radarezred
MH Légi Vezetési és Irányítási Központ

A hagyományoknak megfelelően idén is közös ünnepi állománygyűlést tartottak a Veszprémbe települt katonai szervezetek március 15-e alkalmából. A Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság munkatársa Szántó Attila ött. főhadnagy beszéde nyitotta az ünnepséget.

1599183394
Az ünnepi beszéd után Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred ezredparancsnoka, majd Szűcs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka elismeréseket adott át. Ezt követően a közös ünnepségen megemlékeztek Németh Péter zászlós gondolataival a Magyar zászló és címer napjáról. A rendezvény zárásaként a Magyar Honvédség Légierő Zenekara ünnepi műsorával idézték fel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc szellemiségét.

1599183394
Szöveg és fotó: Tihanyi Viktória főtörzsőrmester