Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ellenséges erőket fel kell számolni…

Szöveg: Csajbók József főtörzsőrmester |  2013. február 19. 17:53

Az elmúlt napokban egy időben, több helyszínen is gőzerővel folyt a kiképzés Szolnokon, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj bázisán. A „harci helyzetet” az MH Bakony Harckiképző Központ szakemberei tették élethűvé: kiképzésen résztvevő minden katonák felszereltek a MILES-2000 (Multiple Integrated Laser Engagement System) rendszerrel.

1595949616

„Az ellenséges erőket fel kell számolni" – adta ki a harcparancsot Hetényi Botond százados, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj harctámogató századának megbízott parancsnoka.
A részletesen kidolgozott harcparancsot a százados a gondosan megalkotott terepasztal mellett ismertette. Kiderült: a harctámogató század minden katonája részt állománya részt vesz a harcfeladat végrehajtásában.  „Bemelegítésként" a katonák erőltetett menetet hajtottak végre a Szolnok-Szandaszőlős Sportreptér környéki erdőben, miközben gyakorolták a különböző menetalakzatokat, a kézjelek alkalmazását illetve a híradó technikai eszközök használatát. 

1595949617

A felderítő katonák előkészítették a főerők biztonságos megérkezését majd elkezdődött az ellenséges erők felszámolása. Az összetett feladat csúcspontja természetesen az ellenséggel való harcérintkezés volt. A lézeres MILES-rendszer segítségével a harcérintkezés teljesen életszerű volt.

Mindezek mellett a zászlóalj folytatja a gyorsreagálású szakfelkészítést is, amelynek egy részét a táborfalvai gyakorló- és lőtéren vezették le.  A „gyorsreagálásúakhoz" kerülő összes katonának  kötelező részt venni e szakfelkészítésen. A gyakorlótéren a katonák elsajátítják a különböző harcászati módokat, eljárásokat, kiemelt hangsúlyt fordítanak a fizikai állóképességük növelésére, az álcázásra, a rejtőzködésre, valamint a támadás és a védekezés során alkalmazható eljárások gyakorlására. A hat hétig tartó szakfelkészítés egy záró gyakorlattal fejeződik be március közepén.

1595949617

A harcászaton és szakfelkészítésen túl a 3. gyorsreagálású század állománya – Csontos Zoltán százados, századparancsnok vezetésével – egy teljes napot töltött az akadálypályán. A Magyar Honvédség egyik leghosszabb és legnehezebb elemeivel kiépített akadálypályája még a rutinos és tapasztalt katonák erejét is próbára teszi. A nehéz elemek leküzdése nem csak fizikai erőt, de kiforrott technikát és kitartást is igényel.

1595949618