Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ember nemcsak testből, hanem lélekből is áll

Szöveg: Konkoly Dávid |  2013. március 9. 12:18

Újabb állomásához érkezett a HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetőinek csapatlátogató körútja. Március 7-én az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál mutatták be munkájukat a katolikus és a protestáns tábori lelkészi szolgálatok püspökei, valamint a Tábori Rabbinátus vezető tábori rabbija.

1595950555

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök az egymással, egymásért küzdés fontosságát hangsúlyozta, illetve a sokrétű tábori lelkészi feladatokat mutatta be az alakulat katonáinak. Mint elmondta: célkitűzésüknek tekintik a kiképzésben és az altiszti képzésben való aktív részvételt. Kiemelte a missziós lelkészi szolgálatok folyamatos jelenlétét, illetve a honvéd-egészségüggyel összefüggő lelkipásztori feladatok szükségességét.

„A tábori lelkész legfontosabb feladata a lélek ápolása. Az ember nemcsak testből, hanem lélekből is áll, és ezzel a lélekkel foglalkozni kell" – fogalmazott a dandártábornok.

1595950555

„A Magyar Honvédségnek nagyon fontos szolgálata, hogy tükrözze a hazaszeretet szépségét, a honvédelem szépségét" – mondta Bíró László katolikus tábori püspök, majd kitért az egyház és a hadsereg évszázadokon át tartó összefogására, példaként említve Kapisztrán János és Hunyadi János hősies diadalát Nándorfehérvárnál.

Totha Péter Joel vezető tábori rabbi a békés egymás mellett élésre hívta fel a résztvevők figyelmét. „Együtt, egymásnak, egymásért szolgálunk és élünk, nemcsak ebben az országban, hanem az egész világon" – emelte ki, hozzátéve, hogy a Tábori Rabbinátus legfontosabb feladatának az érdeklődésre számot tartó társadalmi és kulturális kérdésekre való válaszadást tekinti.

1595950555

Fotó: a szerző felvételei