Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az emberek biztonságát szolgálja az alkotmánymódosítás

Szöveg: kormany.hu |  2016. június 7. 15:20

„A magyar emberek mindennapi biztonságát garantálja az Országgyűlés által június 7-én, kedden elfogadott alaptörvény-módosítás és a Belügyminisztérium terrorellenes csomagja” − mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a parlamenti határozathozatalok után.

http://www.kormany.hu/hu/hirek/az-emberek-biztonsagat-szolgalja-az-alkotmanymodositas
Az államtitkár szerint a törvénymódosítások nyomán egyrészt a rendőrség és a belügyi szervek megkapják azokat a forrásokat és háttérszervezeti egységeket, amelyek alkalmassá teszik őket, hogy megfeleljenek a terrorizmus kihívásainak, másrészt az alaptörvény és az ehhez kapcsolódó honvédelmi törvények módosításával lehetővé válik, hogy Magyarországon a honvédség is fel tudjon lépni terrorveszélyhelyzet esetén.
Hangsúlyozta: nagyon sajnálják, hogy voltak olyan országgyűlési képviselők és politikai pártok, akik, illetve amelyek nem támogatták ezt a két törvénycsomagot. Szerinte a belügyi törvénycsomag esetén egy „sajátos koalíció alakult" Gyurcsány Ferenc vezetésével, míg a honvédelmi törvénycsomagnál a szocialisták is beálltak ezek közé a képviselők közé, és nem támogatták az emberek mindennapi biztonságát.
Felelőtlennek tartotta a nemmel szavazó képviselőket, mert szerinte a képviselőknek alapkérdésekben, így Magyarország biztonságában, egyet kellene érteniük.

A keddi isztambuli robbantásokra utalva hozzátette: valós veszélyekről van szó, és azt is világosan kell látni, hogy ez nem választható el az illegális bevándorlás kérdésétől, mert ezzel a folyamattal együtt terroristák is érkeznek az Európai Unió területére.

1596014740

Fontos feladatnak és közös felelősségnek nevezte, hogy levonják a megfelelő tapasztalatokat az Európában és a máshol történt terrorcselekményekből, és érjék el, hogy Magyarországon ez ne következhessen be.

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter kiemelte: remélik, hogy Magyarországot nem éri terrortámadás, de ha ez mégis bekövetkezik, akkor a honvédség erre felkészült erői rendelkezésre állnak, hogy a magyar emberek biztonságát garantálják.
A miniszter hangsúlyozta, hogy az Országgyűlés 77 százalékos többséggel fogadta el az alaptörvény módosítását, és köszönetet mondott azoknak a parlamenti képviselőknek, akik ezt támogatták, ugyanakkor „szomorú ténynek" nevezte, hogy a szocialisták nem szavazták meg a javaslatot, és a módosítás elfogadását megelőző ötpárti egyeztetéssorozaton sem vettek részt. Kérdésre válaszolva elmondta: az együttműködés fejlesztése érdekében a honvédségnek a rendőrséggel, illetve a TEK-kel egyre több olyan közös gyakorlata lesz, amely hatékonyabb fellépést eredményez terrortámadás esetére.

Kontrát Károly, a belügyi tárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a terrorellenes törvénycsomag hatálybalépésével a magyar emberek biztonsága jelentősen megnő. Az államtitkár köszönetet mondott parlamenti pártoknak, amiért a javaslatot 95 százalékos többséggel fogadta el a Ház. Felidézte: a párizsi és a brüsszeli terrortámadások után egyértelművé vált, hogy a terrorizmus a bevándorláshoz is köthető. Hozzátette: a kormány ezt követően olyan törvénycsomagot terjesztett elő, amely semmivel több eszközt nem kért a hatóságok, a rendvédelmi szervek és a Terrorelhárítási Központ (TEK) számára, mint ami Nyugat-Európában is ezeknek a szervezeteknek a rendelkezésére áll.
Az elfogadott törvénycsomagból kiemelte a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) létrehozását, amely 130 fővel alakul meg a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ bázisán. „A TIBEK rendelkezik majd azokkal az információkkal, tudással, amelyek lehetővé teszik, hogy kiszűrjék és megakadályozzák a terroristagyanús cselekményeket" − tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek a TIBEK létrehozását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter harcaként írták le, Kontrát Károly azt mondta: nem volt ilyen harc, itt egy harc folytatódik, a terrorizmus elleni harc, amiben a kormány elszánt. A TIBEK és a titkosszolgálatok közötti információáramlásra vonatkozó kérdésre hozzátette: az elfogadott megoldás semmiképpen nem csökkenti a működés hatékonyságát.

Tuzson Bence ezzel kapcsolatban kiemelte: a TIBEK működése arról szól, hogy az információkat összegyűjtsék, elemezzék, levonják a következtetéseket és cselekedjenek.
Az Országgyűlés kedden módosította az alaptörvényt, kiegészítve a különleges jogrendre vonatkozó szabályozást a terrorveszélyhelyzet kategóriájával, valamint elfogadta a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes csomagját, amely szabályozza a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozását és létrehozza a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot (TIBEK).

Fotó: Botár Gergely (kormany.hu)