Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az építők napját ünnepelték

Szöveg: Takács Vivien |  2016. június 5. 7:36

Második alkalommal vett részt a Magyar Honvédség az építők napja alkalmából rendezett ünnepségen, amit − a hagyományokhoz hűen − Budapesten, a Magdolna utcai Vasas Szakszervezetek Székházának dísztermében tartottak június 3-án, pénteken. A központi rendezvény egyik védnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt.

1596014708

Több mint hatvan éve ünneplik az építők napját június első vasárnapján. Az ehhez kapcsolódó rendezvényen az építőiparban dolgozókat a kormányzat és a szakmai szervezetek képviselői, a mérnöki kamara, a szakszervezet tisztségviselői köszöntik.

„Ez egy jelentős ünnep az építésben dolgozók számára, mert az építés olyan tevékenység, amely évszázadok egymásra halmozódó tapasztalatait foglalja magában, és minden időkben fejlődik a kor igényeinek megfelelően" – hangsúlyozta ünnepi nyitóbeszédében Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke.

1596014708

Dr. Gulyás András ezredes, a HM Hatósági Hivatal főigazgatója elmondta: 2002 óta létezik egy sajátos építményfajta, a honvédelmi és katonai célú építmények, s a tervezésükben, megvalósításukban és fenntartásukban közreműködő szakemberek különleges szabályok szerint végzik feladataikat. „A honvédelmi és katonai építményeknek nemcsak az általános szakmai szabályoknak, honi jogszabályoknak, de a hazai, katonai és NATO-szabványoknak, előírásoknak is meg kell felelniük" – részletezte az ezredes.

A főigazgató kiemelte a honvédelmi beruházásokban, építményfenntartásban és ezek hatósági felügyeletében dolgozók szakmai felelősségét. „Az ilyen építményekkel kapcsolatos mérnöki munka nem egyszerű rutinfeladat. Ezek az építmények gyakran nemcsak egyediek, hanem egyszeriek, a hazai építési gyakorlatban példa nélküliek" – hangsúlyozta.

1596014708

Az ünnepségen az ezredes beszámolt az elmúlt évek sikeres beruházásairól és a közelgő feladatokról is. Elmondta: napjainkban is zajlik az MH Pápa Bázisrepülőtér fejlesztése, az objektumban települő Nehéz Légiszállító Ezred C−17-es nehéz légi szállítási kapacitásának teljes kialakítása. Emellett megkezdődött a Magyar Honvédség által használt épületekben az energetikai korszerűsítés. A közeljövőben pedig várhatóan megteremtik a feltételeket a kecskeméti katonai repülőtér kettős, azaz katonai és polgári hasznosításához: felépítik a polgári terminált, illetve a kapcsolódó infrastruktúrát.

1596014709

A korábbi évekhez hasonlóan az ünnepi megemlékezéseken miniszteri elismeréseket is átadtak. A dr. Simicskó István honvédelmi miniszter által adományozott emléktárgyakat Gulyás András ezredes adta át Németh Lászlónak, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság volt igazgatójának, valamint Bencze Zsoltnak a NATO Támogató Ügynökség (NSA) Légiszállítást Kezelő Programiroda (NAM PO) munkatársának. A honvédelmi miniszter elismerő oklevelét Frigy Antal, a HM Hatósági Hivatal Katonai Építésügyi Hatósági Igazgatóság szakreferense kapta.

1596014709

Fotó: Tóth László