Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az építők napját ünnepelték

Szöveg: Takács Vivien |  2015. június 6. 8:31

Idén első alkalommal a Magyar Honvédség is részt vett az építők napja alkalmából rendezett ünnepségen, amit – a hagyományokhoz hűen – Budapesten, a Magdolna utcai Vasas Szakszervezetek Székházának dísztermében tartották június 5-én, pénteken. A központi rendezvény egyik védnöke Hende Csaba honvédelmi miniszter volt.

Több mint ötven éve ünneplik az építők napját június első vasárnapján. Az ehhez kapcsolódó rendezvényen az építőiparban dolgozókat a kormányzat és a szakmai szervezetek képviselői, a mérnöki kamara, a szakszervezet tisztségviselői köszöntik.

1595994998

Dr. Gulyás András ezredes, a HM Hatósági Hivatal főigazgatója a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: 2000 óta létezik egy sajátos építményfajta, a honvédelmi és katonai célú építmény, amelyek tervezésében, megvalósításában és fenntartásában közreműködő szakemberek különleges szabályok szerint végzik feladataikat. „Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke, kezdeményezte Hende Csaba honvédelmi miniszternél, hogy az építők napja ünnepi rendezvényén a honvédelmi és katonai célú építményekkel foglalkozó szakemberek áldozatos munkájáról ünnepi keretek között lehessen megemlékezni, számukra elismeréseket adjanak át" – tette hozzá a főigazgató.

Gulyás ezredes az építő napja alkalmából tartott ünnepi beszédében kiemelte: „A honvédelmi és katonai építmények körében értjük azokat az építményeket, amelyek tervezése, építése használata során a katonai rendeltetésének sajátosságaiból adódóan különös funkcionális építészeti, műszaki, technológiai követelményeken túl nemzetbiztonsági és információi szabályozókat is egyként érvényesíteni kell".

1595994998

Az ünnepségen a főigazgató beszámolt az elmúlt évek sikeres beruházásairól is. Elmondta: a többi között megépült a harmadik háromdimenziós NATO radar komplexum Medinán. Kiemelte: napjainkban a legjelentősebb katonai építési beruházás az MH Pápa Bázisrepülőtér fejlesztése az objektumban települő Nehéz Légiszállító Ezred C-17-es nehéz légi szállítási kapacitásának teljes kiépítése érdekében.

A korábbi évekhez hasonlóan az ünnepi megemlékezéseken miniszteri elismeréseket is átadtak. A Hende Csaba honvédelmi miniszter által adományozott emléktárgyat Gulyás András ezredes adta át dr. Nemes Gábornak, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal főosztályvezető helyettesének, Potucsek Iván építésznek, az ÉPTI Építéstervező és Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. vezető tervezőjének (aki részt vett a háromdimenziós radarok tervezésében is), illetve Nagy Árpádnak, a HM Hatósági Hivatal Katonai Építésügyi Hatósági Igazgatóság építésfelügyelőjének.

1595994998

Fotó: Tóth László