Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az NKE hallgatói is ott lesznek az Isonzó Expresszen

Szöveg: honvedelem.hu /uni-nke.hu |  2015. július 3. 22:42

A Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar (NETK) négy hallgatója is részt vesz azon a többnapos vasúti körutazáson, amelyen az érdeklődők megtekinthetik az Isonzói csaták első világháborús helyszíneit. A július 20-23. közötti történelmi túrán való részvételt a fiatalok a Ludovika Kalandjátékon elért első helyezéssel érdemelték ki. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem idén is számos programmal emlékezik a Nagy Háború eseményeire.

http://uni-nke.hu/hirek/2015/07/01/az-nke-hallgatoi-az-isonzo-expresszen
A májusi Ludovika Fesztivál ideje alatt zajló kalandjáték-verseny során a hallgatók már felfedezhették a főváros első világháborús emlékhelyeit, ahol különböző feladatokat kellett teljesíteniük. Most az olaszországi Isonzó folyó mentén zajló harcokkal kapcsolatban hallgathatnak meg előadásokat, majd megtekinthetik az 1915. június 23-án kezdődött és több mint két évig elhúzódó összecsapás-sorozat helyszíneit is.

A hallgatókat a többi résztvevővel együtt a június végén felavatott Isonzó Expressz szállítja majd a többi között az olaszországi Doberdó fennsíkra és Goriziára, valamint a szlovéniai Isonzó (Soca) völgyébe. A résztvevők olyan történelmi nevezetességeket keresnek majd fel, mint például a foglianoi magyar temető, a caporettoi osszárium és múzeum, valamint a San Martino del Carso.

A hazaút során a különvonat megáll majd Stanjelben, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia 5500 katonájának sírhelye található. Itt egy központi ünnepségen emlékeznek meg az első világháború hősi magyar áldozatairól.

A történelmi nosztalgia túra eseményeiről, az ott szerzett élményekről az egyetemi honlapon és a Bonum Publicum magazinban olvashatnak majd részletesebb beszámolót.