Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz hadügyi reform Németország ellen irányul

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. március 13. 17:45

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlap március 13-i számában megszólal az orosz külügyminiszter, Szergej Dmitrijevics Szazonov, aki természetesnek találja a cári hadsereg nagymérvű szaporítását. Sőt egyszerűen fényűzésnek nevezi, amit Oroszország megengedhet magának. Ezzel szemben a francia és az angol államférfiak sokkal nyíltabbak. „Tegnap a francia kamarában jelentették ki leplezetlenül, hogy igen is a nagy fegyverkezés és a hadügyi reform Németország ellen irányul."

Szazonov külügyminiszter szavainak némileg ellentmond az az interjú, melyet a „Petersburger Börsenzeitung" szerkesztője, Vlagyimir Alekszandrovics készített Szuhomlinov orosz hadügyminiszterrel. „Az interview adatai szerint az orosz hadsereg effektív ereje egy harmaddal megerősödik. Az orosz hadsereg most már −mondotta Szuhomlinov  nem csak a deffenzívára, hanem az offenzívára is teljesen készen áll. A mi haditervünk eddig deffenzív jellegű volt és a nyugati határon levő erődítményekre volt bazírozva."

A Pesti NaplóA Nap, valamint a Népszava nem említ semmi újdonságot ezen a napon.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)


1595968530

1914 márciusi újságok
Címkéklapszemle