Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Országos Tiszti Kaszinó megnyitásának évfordulójára emlékeztek

Szöveg: Singer Éva hadnagy |  2015. november 29. 18:39

116 éve nyitotta meg kapuit az Országos Tiszti Kaszinó. Erre az alkalomra emlékeztek a Váci utca sarkán álló egykori palotánál a Honvédelmi Minisztérium és a Budapesten települő katonai szervezetek képviselői, valamint a tiszti kaszinó tagjai november 25-én, szerdán.

1596004829

„A tiszti kaszinók kialakulása Európában és hazánkban egyaránt a XIX. század második felére datálható. A hadtudományok elmélyítése, valamint az összetartozás szellemiségének erősítése céljából a nagyobb helyőrségekben a tiszti kar tudományos egyleteket hozott létre, melynek keretén belül előadásokat, felolvasásokat, hadijátékokat tartottak. A korábbi tiszti étkezők és katonai tudományos egyletek a kor előrehaladtával egy intézménnyé integrálódtak és tiszti kaszinókban folytatták működésüket" – elevenítette fel a több mint száz évvel ezelőtti eseményeket megemlékező beszédében Csizmadia Zsolt ezredes, a Budapesti Helyőrségi Tiszti Kaszinó elnöke.

A kaszárnyák újjáépítési programjának megvalósulását követően Lobkowitz Rudolf Nándor herceg, táborszernagy, hadtestparancsnok szükségesnek ítélte a tiszti kaszinó épületének megépíttetését, amelyhez minden támogatást meg is adott. Tekintélyének, kapcsolatainak köszönhetően igen gyorsan, két év alatt felépült a Váci utca 38. szám alatti palota, amely ízlés, kényelem és pompa tekintetében méltán versenyre kelhetett más fővárosi kaszinókkal, és mint építészeti műremek is a város díszévé vált.

1596004829

„Viribus unitis", azaz „Együttes erővel" – így hangzik a jelmondat, amely már megalakulásakor is jellemezte a Budapest Helyőrség Tiszti Kaszinót. Együttes erővel, amelynek köszönhetően felépült ez a gyönyörű épület. Együttes erővel, összefogással, közös gondolkodással és akarattal igyekszünk mi is, a jelenkor aktív tisztjei méltón megőrizni és továbbvinni azt az értékes örökséget és hagyományt, amelyet elődeink a megalakulása óta örökül hagytak ránk. „Ennek megfelelően az 1899. évi megalakulásra emlékezve helyezzük el a megemlékezés koszorúit, kifejezve tiszteletünket a jogelődök tevékenységének elismeréseként" – fogalmazott a kaszinó elnöke.

Az egykori kaszinóépület falán lévő emléktáblánál koszorút helyezett el Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Baráth Ernő ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott parancsnoka, Budapest helyőrségparancsnoka, Csizmadia Zsolt ezredes, a Budapest Helyőrségi Tiszti Kaszinó elnöke, valamint az MKB Zrt. képviseletében Imrei József és Turgonyi Szabolcs.

1596004830


Fotó: Horniák Dóra