Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új honvédelmi életpályáról

2015. január 19. 7:02

A kormány 2014. december 2-án megtartott ülésén megtárgyalta az új életpálya és az új illetményrendszer bevezetésének alapelveit, amelyeket Hende Csaba, Magyarország honvédelmi minisztere állománygyűlésen mutatott be a Magyar Honvédség vezetőinek. Interjúnkban illetményemelésről, életpályáról és arról beszélgettünk a tárca vezetőjével, hogy a részleteket is a maguk helyére kell tenni.

1595986235

A kormány egyik legfontosabb célkitűzése a közszolgálat megújítása. A tárca 2010 óta dolgozik az életpálya bevezetésén. A honvédelem rendszerének legfontosabb „tényezője" a honvéd. Nem védhetjük meg a nemzetet, a hazát elkötelezett, hozzáértő, tapasztalt katonák nélkül. Egyfelől morális kötelesség, másfelől a küldetés teljesítésének alapvető érdeke, hogy a legjobbak, a legtehetségesebbek, a legelkötelezettebbek szolgáljanak a honvédségben. Aki erre a szolgálatra vállalkozik, annak nem lehetnek megélhetési gondjai. Tudnia kell, hogy – ha becsületesen végzi a munkáját – holnap és holnapután hol fog tartani.

A megkezdett munka most döntő szakaszba érkezett: a Honvédelmi Minisztérium kidolgozta a katonai életpálya és azon belül az illetményrendszer alapelveire vonatkozó koncepciót, amelyet a kormány megtárgyalt és elfogadott. Egy nagyarányú illetményemeléssel 2015. július 1-jén bevezetjük az új katonai életpálya-modellt. Az új előmeneteli rendszer és az ehhez szorosan kapcsolódó új illetményrendszer a jelenleginél lényegesen jobb fizetést és tervezhető jövőt jelent. Ehhez kapcsolódik az új közszolgálati lakhatás-támogatási rendszer, és egy új közszolgálati (az életpálya során bekövetkezett váratlan élethelyzeteket kezelő) biztosítási rendszer kialakítása.

1595986235

Vegyük akkor sorra! Milyen alapelvek mentén építették fel a rendszert?

A Magyar Honvédségben a szolgálat érdekeinek megfelelő, ugyanakkor tervezhető és kiszámítható előmeneteli rendszert kellett kiépíteni, amiben a legfőbb érték az ember: a szolgáló, tapasztalt, jól teljesítő katona. Ehhez erősítenünk kell a Magyar Honvédség megtartóképességét, amihez nyugodt életkörülményekre és méltó megélhetésre van szükség.

Az életpálya világos és tervezhető karriert nyújt: az előmenetel alapja a teljesítmény, a tudás és a tapasztalat. A karrier kétirányúvá válik: a katonai életpályában nemcsak a magasabb beosztásba kerülés lehetősége (ezt hívjuk „vertikális" előmenetelnek) nyitott, hanem az oldalirányú mozgás lehetősége is – ez a „horizontális" karrier. Ez utóbbi ugyanabban a beosztásban – vagy azonos szintűben – fokozatok megszerzésével biztosít fejlődési lehetőséget, és elismeri a felhalmozott szaktudást, tapasztalatot. Az új illetményrendszer a mindkét úton történő előrehaladást emelkedő illetménnyel honorálja.

Az előrejutás alapfeltétele a rendszeres megmérettetés: a karrier mindkét útján történő előrelépéshez teljesíteni kell a szükséges képzési és vizsgakövetelményeket, a kiképzési feladatokat, hozni kell a szükséges fizikai teljesítményt. Ezen túl szolgálati időre, és persze a szolgálatban felmutatott megfelelő teljesítményre van szükség.

A közszolgálati életpálya fontos része az egyes életpályák közötti átjárhatóság, ami a szervezetből önhibájukon kívül kiválni kényszerülő hivatásos katonák esetén teremti meg annak lehetőségét, hogy a közszolgálat területén egy második karriert kezdhessenek meg. A közszolgálati átjárhatóságot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem átképzési rendszere támogatja majd.

1595986235

Miként támogatja az új életpályát az illetményemelés?

A tervezett illetményemelés nagysága komoly lehetőség a katonai életpályát a lehető legjobban támogató illetményrendszer kialakítására. Az illetményrendszer alapvető célja a hosszú, akár 40 év feletti szolgálati időt átívelő pályaív támogatása, illetve az, hogy a 10–15 év szolgálati idővel rendelkezőket is motiválja a pályán maradásra.

Az új illetményrendszer és az életpálya bevezetésével egy időben a kormány a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak 2015. július 1-jei hatállyal átlagosan 30 százalékos illetményemelést ad. Hogy világos legyen: a bértömeg 30 százalékkal növekszik. Ha egy juttatási fajta – például valamely pótlék – megszűnik, a pénzt nem vonjuk el: továbbra is illetményt fogunk finanszírozni belőle.

Ezt a következő években további, a jelenlegi szinthez képest átlagosan 5-5 százalékos illetményemelés követi. Így 2019. január 1-jére átlagosan 50 százalékkal növekszik honvédjeink illetménye 2015. január 1-jéhez képest. Az átlagos emelés azt jelenti, hogy nem mindenkinek az illetménye emelkedik majd pontosan 50 százalékkal, hanem lesz, akié ennél többel, és lesz, akié ennél kevesebbel. Mást jelent ugyanis több tízezer forint egy közkatona, egy altiszt, egy tiszt vagy egy tábornok számára.

1595986235

Tekintsük át itt is az alapelveket!

A katonai pálya egészére folyamatos illetménynövekedést irányoztunk elő: minél régebben, minél magasabb beosztásban, minél nagyobb tudással és tapasztalattal szolgál valaki, annál többet kell keresnie. Az illetmény meghatározásának főbb elemei: a beosztás szintje, a szolgálati idő, a horizontális karrierben elért fokozatok.

Átalakítjuk az illetményelemeket. Az alapilletmény nagyságát a beosztás szintje, értéke, az ezzel járó felelősség, a beosztás szervezeti hierarchiában betöltött szerepe határozza meg. Ez lesz az illetmény legmeghatározóbb része. A szolgálati időt a jelenlegi szolgálati időpótléknál jóval magasabb összeggel kívánjuk elismerni; ez a katonai szolgálat elejétől jár, mértéke folyamatosan emelkedik. A horizontális karrierben elért fokozathoz kapcsolódó juttatás a szakmai tapasztalatot ismeri el. Emelkedését „várakozási idő" és rendszeres vizsga előzi meg: magasabb tudásszint, magasabb fokozat, magasabb díjazás. Az a célunk, hogy a katonai szolgálatot elsősorban az alapilletmény, és ne keresetpótló juttatások ismerjék el. Helyreállítjuk az alapilletmény és a pótlékok mára eltorzult viszonyát: csak a valóban indokolt pótlékok maradnak meg, amelyekkel a fokozott igénybevételt, a veszélyt, a sajátos felkészültséget, a speciális kockázat vállalását, az idegennyelv-ismeretet honoráljuk.

1595986235

Mi lesz a pótlékoknál felszabaduló pénzzel? Megtakarítják?

Ez a pénz az átalakítások után is megmarad, a katonák illetményére fordítjuk. Nem irányítjuk át sehová.

Hogyan tud majd jutalmazni az elöljáró?

Beépítünk az illetményrendszerbe egy többletteljesítményt elismerő juttatást, amely a parancsnok számára lehetővé teszi a jutalmazást.

Az egyik legnehezebb kérdés a lakáskérdés. Hogyan lehet lakása egy katonának?

Alapelv: a katona nem lakást kap, hanem pénzt. 2014. augusztus 1-jétől vezette be a honvédelmi tárca a lakáspénzt, amely igazodik a hivatásos állomány pályájának mobilitási igényeihez a helyőrség, a beosztás és a családon belüli gyermekszám függvényében. 45 éves korig a lakásbérlet fenntartásához nyújt jelentős támogatást. Ezután lehetővé teszi a lakáslízing támogatásának fenntartását, illetve a pálya végéhez közeledő hivatásosoknak (52 éves kortól) a lakástulajdon megszerzéséhez munkáltatói, vissza nem térítendő juttatást vagy egyszeri pénzbeli támogatást biztosít.

1595986236

A Honvédelmi Minisztérium 17 bank megkeresése után az OTP Bankkal – mint legkedvezőbb ajánlattevővel – kötött együttműködési megállapodást, amelynek eredményeként a honvédség teljes állománya már most kedvezményes lakáshitelre, lakáslízingre, bankszámla-szolgáltatásra, lakástakarék-számla nyitására jogosult.

További segítséget ad majd egy nagyon kedvezményes közszolgálati lakáshitel. Részleteire, a kormány döntése alapján, 2015. december 31-ig kell javaslatot tennie az érintett tárcáknak, köztük a Honvédelmi Minisztériumnak is. Szintén kormánydöntés írja elő a közszolgálati biztosítás részleteinek kidolgozását, 2016. december 31-ig. Ez a megtakarítási célú közszolgálati biztosítás az életpálya során bekövetkezett váratlan élethelyzetek kezelésére és az életpálya lezárásának anyagi segítésére szolgál.

Milyen feladatokat kell még elvégezni az előttünk álló fél évben?

A múlt év végére a HM-ben elkészült a részletes szabályozás tervezete. Január elején eljut minden érdekelt katonai szervezethez. Ezek 2015. január 31-re áttekintik a részletes szabályozást és megteszik javaslataikat.

Hangsúlyozom, hogy a részletes szabályozás ügyében a döntés a tárcánál születik meg. Végső soron mindenről én fogok dönteni a honvédség véleményének megfontolását követően – minthogy a teljes felelősséget nekem kell vállalnom. Biztosak lehetnek benne, kizárólag a honvédelem érdekeinek és a honvédek javának megfelelően fogom véleményüket figyelembe venni, a végső döntést meghozni.

1595986236

Ahogy 2002-ben is az általunk vezetett kormány emelte meg utoljára a katonák illetményét jelentős mértékben, úgy 2015-től is mi biztosítunk önöknek számottevő illetménynövekedést – átlagosan 30 százalékot, ami 2019. január 1-jéig évente további 5 százalékkal nő. Arra pedig, hogy ez 2015-től meg is történik, garanciát vállalok. Mindenkitől azt kérem, azt várom és elvárom, hogy álljon az életpálya ügye – közös ügyünk – mellé.

Fotó: Galovtsik Gábor, Koszticsák Szilárd (MTI), Rácz Tünde és Tóth László

Forrás: Magyar Honvéd 2015. január