Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az ünnep hozzon családi életükben örömet és boldogságot”

2015. december 21. 7:14

„Nehéz, de sikeres esztendőn vagyunk túl. Nehéz, mert váratlan, eddig ismeretlen feladatok is kihívások elé állítottak minket” – fogalmazott a karácsony és az újév alkalmából írt közös köszöntő levelében dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

Katonák! Kormánytisztviselők! Közalkalmazottak!
Hölgyeim és Uraim!

Közeleg a karácsony, s az egész keresztény világ ünneplőbe öltözteti testét és lelkét egyaránt. Mi is ünneplőbe öltözött lélekkel köszöntjük a honvédség vezetése nevében a Magyar Honvédség minden tagját, az itthon és a hazától távol szolgálatot teljesítőket. Kívánjuk, hogy mindenkinek a hitének és vágyainak leginkább megfelelő, boldog ünnepe legyen, bárhol is legyen ezekben a meghitt napokban.

Az, hogy nyugalomban, békében élhetünk, az egy kiváltság az élettől. Azonban ezért a kiváltságért tennünk is kell. Ez az esztendő is rámutatott arra, hogy a nyugalomban megélt mindennapjaink, szeretteink, a közvetlen és tágabb környezetünk kiegyensúlyozott órái könnyen törékennyé válhatnak egy-egy váratlan élethelyzetben. A honvédelem ügye egy olyan társadalmi közösségi érték, amely jelentősége nem csak a kritikus időszakokra datálódhat, ahogyan a magyar katona társadalom előtti képe és szerepe sem.

Nehéz, de sikeres esztendőn vagyunk túl. Nehéz, mert váratlan, eddig ismeretlen feladatok is kihívások elé állítottak minket. Az Európába áramló tömeges migráció Hazánkra, így a Magyar Honvédségre is komoly feladatokat rótt, amely feladatok sikeres végrehajtásából mindenki kivette a részét. A Magyar Honvédség katonái, kormánytisztviselői, közalkalmazottai tisztességgel helytálltak, sokszor emberfeletti teljesítményt nyújtottak. A feladatokat legjobb tudásuk szerint, becsülettel elvégezték, Hazánkat megvédték.

Örömmel tölt el Mindannyiunkat, hogy az elmúlt évek katasztrófahelyzeteihez hasonlóan a migrációs válsághelyzetben is felkészültségükről és megbízhatóságukról tettek tanúbizonyságot. Ismét megmutatták: lehet Önökre számítani a bajban, készek és képesek oroszlánrészt vállalni a rendkívüli feladatokból, kiváltva ezzel a magyar társadalom tiszteletét. A magyar katona rég nem tapasztalt bizalomnak, figyelemnek és megbecsülésnek örvend a civil lakosság körében. Mindez azt bizonyítja, hogy a Magyar Honvédség tagjai nélkülözhetetlen szerepet játszanak a haza védelme mellett, társadalmunk életében is, amely önmagában is tiszteletre méltó eredmény.

Eredményeket értünk el, nem csak itthon, de a nemzetközi színtéren is, hiszen éppen néhány hét múlva fejezzük be egyik kiemelten fontos missziónkat: a balti országok légtérrendészeti feladatait. Egy ilyen feladat kapcsán elmondhatjuk, hogy nem csak hazai környezetben élvezzük a bizalmat, hanem szövetségeseink és a szövetséges országok társadalma részéről is.

A magyar katonák megfelelnek ennek a bizalomnak, bárhol is szolgáljanak a világban. Itthon vagy Afganisztán hegyeitől a Balkánon át sokhelyütt, mindig képesek sikeresen számot adni tudásukról, elhivatottságukról. Az elismerést nem csak a honvédségnek vívták ki, hanem hazánknak is. Magyarország megbízható partnerként jelenik meg bárhol a világon és feladatait a szövetségesek megelégedésére képes végrehajtani. Mindezt a hazai és nemzetközi gyakorlatok tucatjai is bizonyították. Bizonyították, hogy katonáink, dolgozóink felkészültek a küldetésükre és megbecsülésre méltóak.

Hölgyeim és Uraim!

Az elmúlt év eredményei megbízható alapot jelentenek az előttünk álló feladatok megoldásaihoz. Egy hitében erős, felkészültségében, vezetésében korszerű, szilárd nemzeti haderő megteremtését tűztük ki célul. Ennek eléréséhez meg kell őriznünk, ápolnunk és erősítenünk kell az elmúlt években kialakított társadalmi támogatást, de közös törekvéseink sikere sem képzelhető el az Önök fegyelmezett munkája, odaadó szolgálata nélkül.

Legyenek ennek a felelősségnek tudatában, s kívánjuk, hogy a következő esztendőben is legyünk képesek közös munkával eleget tenni ennek a megtisztelő feladatnak.

Az adventi gyertyafényben, az év végéhez közeledve töltsék nyugalomban és szeretetben a közelgő napokat családtagjaik, közeli hozzátartozóik, barátaik társaságában. A honvédség nagy családján belül mi gondolunk azokra is, akik szeretteiktől távol, feladatok közt élik meg az ünnep napjait. Pihenjenek tartalmasan, töltődjenek fel lelkileg. Legyen mélyen megélt karácsonyunk: itthon, a határ mentén és a missziókban, a családi asztalnál vagy a szolgálatban. Legyen olyan karácsonyunk, ami erősíti bennünk mindazt, amiben közösen hiszünk, s amiért együtt dolgozunk.

Köszönjük Önöknek az egész éves kiváló munkájukat! Az ünnep hozzon családi életükben örömet és boldogságot. A közelgő újesztendőben legyenek sikeresek és valósítsák meg minden elképzelésüket. Kívánunk Önöknek szeretetben gazdag, békés, boldog Karácsonyt és reményteljes, sikeres Újesztendőt!

Budapest, 2015. december 18-án

Dr. Simicskó István

Dr. Benkő Tibor vezérezredes