Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó lépés

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2016. június 20. 11:38

Eredményes záróvizsgájukkal megtették az utolsó lépést tanulmányaik befejezéséhez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) légvédelmi rakétatechnikai specializáción végzett negyedéves honvéd tisztjelöltjei. Elméleti és gyakorlati szakmai tudásukról az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában, a kihelyezett államvizsga-bizottság előtt adtak számot a hallgatók.

1596015374

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, had- és biztonságtechnikai mérnöki szak, katonai elektronikai szakirány, légvédelmi rakétatechnikai specializáción tanuló utolsó éves honvéd tisztjelöltek természetesen nemcsak a záróvizsga idejére érkeztek a győri laktanyába, hiszen a hallgatók az egyes tanévek során kötelezően előírt csapatgyakorlataikat is a légvédelmi rakétaegységnél töltötték, így már harmadéves tanulmányaik során megismerkedtek az ezred szervezeti felépítésével, és gyakorlati ismereteket kaptak az alakulatnál rendszeresített haditechnikai eszközökről is.

1596015374

Utolsó egyetemi évükben  pedig közel két hónapos csapatgyakorlatot töltöttek az ezrednél, ez idő alatt az első tiszti beosztásra történő felkészítésen vettek részt. A honvéd tisztjelöltek szakmai ismereteinek elmélyítését, valamint a hallgatók későbbi beilleszkedését nagyban segítette, hogy részt vettek az ezred májusi, a várpalotai központi gyakorló- és lőtéren végrehajtott légvédelmi harcászati gyakorlatán. Azt követően pedig már kimondottan a záróvizsgára készültek a leendő tisztek, akik felkészülését az alakulat részéről Szabó Csaba őrnagy, Aradi Zsolt százados és Markovics Dávid főhadnagy segítette.

1596015374

Június 16-án, a délelőtti órákban a dr. habil. Krajncz Zoltán alezredes és Könczöl Ferenc alezredes által vezetett vizsgabizottság az alakulat oktatási központjában üdvözölte a láthatóan kellően izguló hallgatókat, és sok sikert kívánt nekik. 

A komplex záróvizsga első része a szakdolgozat-védés volt, amely során a három honvéd tisztjelölt a vizsgabizottság előtt, prezentáció segítségével foglalta össze a szakdolgozatát, majd megválaszolta az előzetesen feltett bírálói, illetve a védés során a bizottság részéről felmerült kérdéseket. Ezt követően két tételt húztak a vizsgázók: az egyik a rendszertani ismeretekre vonatkozó elméleti kérdést tartalmazott, míg a másik a légvédelmi rakétarendszerek harcászat és típusismeret tematikáját magában foglaló elméleti ismereteket mérte fel.

1596015375

A hallgatók lelkiismeretes felkészülésének és nem utolsósorban az egyetemi, valamint az alakulatnál szolgáló oktatók eredményes munkájának is köszönhetően a három honvéd tisztjelölt sikeresen abszolválta az egyetemi záróvizsgáját.

1596015375