Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bács-Kiskunból Szentendrére

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. november 10. 20:35

Egy tiszti, egy altiszti és hat legénységi beosztást vállalt szerződéses katona vonult be Bács-Kiskun megyéből a szentendrei MH Altiszti Akadémiára november 7-én. Egyikük önkéntes műveleti tartalékosként szerzett tapasztalatai alapján döntött a katonai pálya mellett. A tízhetes alapkiképzés után Kecskemétre, Hódmezővásárhelyre és Szentesre várják őket.

Az új rendszerű toborzás bevezetése óta Bács-Kiskun megyéből idén jelentkeztek a legtöbben szerződéses katonai szolgálatra. Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának munkatársai szeptember végéig már több szerződéskötés előkészítésében vettek részt, mint tavaly egész évben.

Az újoncok egyike, dr. Koncz Anita a Szegedi Tudományegyetem jogtudományi karán szerzett diplomát. Rövid ideig egy ügyvédi irodában dolgozott, majd a Belügyminisztériumban kapott beosztást. Kormánytisztviselőként a kötelező két hónapos szakmai gyakorlatát Cipruson töltötte, ahol meglátogatták az ENSZ békefenntartó erők nicosiai főparancsnokságát is. Kívülállóként ott tapasztalta meg először, hogy milyen érzés egy baráti közösség, egymást segítő, bajtársias kollektíva tagjának lenni. Miután pedig tavaly Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban elvégezte az Euroatlanti Nyári Egyetem egyhetes kurzusát, végérvényesen a pályamódosítás mellett döntött. Az alapkiképzést követően hadnagyi rendfokozattal az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison jogászként fog dolgozni.

Majoros Tibort is régóta vonzza a katonai pálya, de saját bevallása szerint korábban attól tartott, hogy nem tudja teljesíteni a felvételi követelményeket. Lakhelyén, Kunadacson nem tudott elhelyezkedni, nyolc hónapig közfoglalkozottként dolgozott. Amikor viszont a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya által szervezett egyik tájékoztatón meghallgatta a honvédség által kínált munkalehetőséget és a szerződéses katonai szolgálatot vállalókkal szembeni elvárásokat, elhatározta, hogy mégis jelentkezik. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi laktanyájában fog szolgálni kezelői beosztásban.

1596022893

Az alapkiképzésre készülőkkel egy időben Durgó Nikolett is felkereste a toborzókat – a barátja, Nándi is elkísérte. A kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium végzős tanulója önkéntes műveleti tartalékosnak jelentkezett. Két hét múlva kell részt vennie az orvosi vizsgálaton, alapkiképzésre jövő nyáron hívják majd be. Lovagol és testnevelésből 5-ös jegyei vannak, a fizikai felméréstől ennek ellenére tart egy kicsit. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudomány szakán szeretne tovább tanulni.

Fotó: a szerző felvétele