Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajtársiasság, csapatszellem és fegyelem

Szöveg: Takács Vivien |  2015. július 13. 18:49

Az esélyegyenlőség jegyében rendez tábort július 13−17. között a Honvédelmi Minisztérium és az Országos Roma Önkormányzat Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. A tábor célja, hogy növelje az esélyegyenlőséggel kapcsolatos tudatosságot, valamint megkedveltesse és megismertesse a fiatalokkal a katonaélet szépségeit, a hivatásos és szerződéses katonai pálya sajátosságait, előnyeit.

1595997324

A roma származású vagy hátrányos helyzetű, 14-22 év közötti fiatalok előre meghirdetett pályázaton jelentkezhettek a táborba. Az idei tábort negyven főre szervezték, de a kétszeres túljelentkezés miatt megemelték a létszámot. Ebben az évben negyvenöt fő, kilenc lány és harminchat fiú kóstolhat bele a haderő mindennapi életébe.

„A Magyar Honvédségben nincs sem nemi, sem etnikai és sem vallási megkülönböztetés, egyedül a letett teljesítmény és a bajtársiasság számít" – mondta ünnepi megnyitó beszédében Kun Szabó István vezérőrnagy. A HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a következő öt napban a diákok részesei lesznek technikai bemutatóknak, menetgyakorlatoknak, lövészetnek, alaki kiképzésnek, és egyéb más, együtt eltöltött programoknak. „Az együtt rendkívül fontos kulcsszó, mert a katonai élet a közös tevékenységekről, a csapatszellemről és az egymásról való gondoskodásról szól" – hangsúlyozta. A vezérőrnagy Hundertwasser osztrák filozófus szavaival zárta gondolatait: „Ha valaki egyedül álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."

1595997324

Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka is köszöntötte a résztvevőket. „Pár napig katonás környezetbe kerültök, ahol megismertek egy olyan értékrendet, ami eddig kicsit periférikusabb volt: ez a bajtársiasság." Útravalóként a parancsnok kihangsúlyozta a fiataloknak, hogy egyéni érdekeiket a közösség érdekeinek vessék alá. „Nem én vagyok az első, hanem mi vagyunk az elsők. Ezt jegyezzétek meg a hétre" – mondta az Esélyegyenlőségi Tábor házgazdája.
A megnyitó ünnepségen Szilárdi László, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselője beszédében így szólt a fiatalokhoz: „Ez az egy hét befolyásolni fogja a jövőtöket. Megtanuljátok, mi a fegyelem, mi a kitartás és mi a felelősség, ami sajnos mai társadalmunkból nagyon hiányzik."

A nap további részében a diákok megismerkedtek a laktanyával, majd vacsora után kezdetét veszi az ismerkedési est, a keddi napon pedig egy meglepetésvendég is meglátogatja a táborlakókat. Emellett ettől az évtől a szervezők – hagyományteremtő szándékkal – meghívtak egy olyan korábbi táborozót is, aki a korhatárból már kicsúszott ugyan, de szívesen eljött segíteni, sőt, egyes kiképzési feladatokat is levezényel majd.

1595997324

Fotó: Dévényi Veronika