Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bán Mór, a történelmi regény megújítója

Szöveg: Varga Bernadett zászlós |  2015. május 17. 21:47

Bán Mór – Hunyadi címmel rendezték író-olvasó találkozót és könyvbemutatót a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Tudományos Szakkönyvtár szervezésében a napokban.

1595994016

A rendezvény házigazdája dr. Besenyő János ezredes, a HVK Tudományos Kutatóhely, valamint az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Doktrinális Elemző-értékelő Osztály vezetője mutatta be a szerzőt és művét. Elhangzott: Bán János több szállal kötődik a honvédséghez, civilben újságírókét dolgozik, ezen munkássága által került kapcsolatba a Magyar Honvédséggel, főként a kecskeméti repülőtérről, Szolnokról, illetve a külföldi missziókról tudósított. Évekig a Jász-Nagykun-Szolnok, majd a Heves megyei napilapoknak volt a szerkesztője.

A rendszeres könyvtárba járóknak nem idegen Bán Mór neve, hiszen a Hunyadi-regények szerzőjeként ismerhetik.
Korábban fantasy és sci-fi történeteket írt, majd azért kezdett egy történelmi regény-sorozatba, hogy bebizonyítsa, a magyar történelem hihetetlenül tanulságos és izgalmas, és méltó arra, hogy hazánkon belül és kívül is megismerjék.

1595994017

A klasszikus magyar szerzők – Jókai, Gárdonyi – történelmi regényeikben szívesen nyúltak a múlt dicsőséges századaihoz, példaképül állítva annak jeles személyiségeit. Mégis nagyon kevés olyan regény született, amelyet a mai fiatalok szívesen olvasnának, ezért Bán Mór szükségesnek látta a történelmi regény műfaját megújítani, és olyan regényeket alkotni, amelyek a magyar történelmi hősöket a maguk valójában, nem negatív színben mutatják be.

A szerző kérdésekre válaszolva elmondta: a Hunyadi sorozatot eredetileg három kötetesre tervezte. Kutatásai során azonban olyan izgalmas részletek kerültek elő – jórészt helyszíni forrásokból -, hogy egy igazán részletes, 10 kötetes, kerettörténettel kiegészített, három generációs sorozat készül, amely felöleli a magyar történelmet, Zsigmond korától elindulva a nándorfehérvári csatán át egészen a mohácsi csatáig.

1595994017


Fotók: Rácz Tünde
Címkékkultúra