Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bécsben tartották a Nyitott Égbolt felülvizsgálati konferenciáját

Szöveg: MH Kiképzési és Doktrinális Központ |  2015. június 13. 17:30

A Nyitott Égbolt Szerződés 34 részes állama Bécsben értékelte az európai bizalom- és biztonság erősítésének egyik alappilléreként számon tartott szerződés elmúlt ötéves ciklusában végrehajtott feladatait. Megfogalmazták a szerződés jövőbeni működtetéséhez elengedhetetlen biztonsági- és védelempolitikai irányelveket, valamint a légi megfigyelő rendszerek technológiai fejlesztésének szükségességét.

A június 8-10. között, a Bécsben megrendezett Nyitott Égbolt Szerződés 3. Felülvizsgálati Konferencián Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka által vezetett, a Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztálya, valamint az EBESZ mellett működő Katonai Képviselet munkatársaiból álló delegáció képviselte Magyarországot.

1595995566

Szpisják dandártábornok a konferencia nyitószekciójában elmondott felszólalásában hangsúlyozta Magyarország – mint a szerződés társ-letéteményese – elkötelezettségét a szerződés előfeltételek és korlátozások nélküli végrehajtása mellett. Beszédében hangsúlyozta a technológiai fejlesztések fontosságát – a digitális megfigyelő rendszerek bevezetését –, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a tagállamok szerződésben foglalt kötelezettségvállalásainak jövőbeni teljesítéséhez. Az elmúlt öt évet áttekintve kiemelte a szerződés fontosságát az európai bizalom- és biztonságerősítés területén.

A részes államok üdvözölték az MH Kiképzési és Doktrinális Központ által – a szerződés hatálybalépésétől alkalmazott és a közeljövőben bevezetésre tervezett légi megfigyelő rendszerekről – készített angol nyelvű kiadványt, valamint Zsivkó Zsolt őrnagy ezzel kapcsolatos előadását. A konferencia zárónapján a részes államok képviselő – a vitás kérdések ellenére – hangsúlyozták elkötelezettségüket a szerződés további végrehajtásában.

1595995567

Az 1992. március 24-én, Helsinkiben 25 ország képviselői által aláírt Nyitott Égbolt Szerződés hosszú ratifikációs folyamatok után 2002. január 1-jén lépett életbe, amit Magyarországon a 2004. évi V. törvényben hirdettek ki. Kanada és Magyarország a szerződés társletéteményesei. Jelenleg 34 részes állam mellett az EBESZ 23 tagállama megfigyelői státuszt élvez a területileg Vancouvertől Vlagyivosztokig hatályos szerződésben.
A szerződés irányító testülete a Bécsben működő és havonta ülésező Nyitott Égbolt Szerződés Konzultatív Bizottsága, melyben hazánk képviseletét Magyarország EBESZ melletti állandó képviselete látja el.

Magyarország a szerződésben vállalt kötelezettségeit egy AN-26-os repülőgép fedélzetére telepített Leica RC30 típusú analóg kamerával hajtja végre. A szerződésben vállalt feladatokat az MH Kiképzési és Doktrinális Központ, Fegyverzet-ellenőrzési Osztály tervezi, koordinálja, a feladatok gyakorlati tervezését, végrehajtását a HM Zrínyi Térképészti és Kommunikációs Nonprofit Kft hajtja végre.

1595995567

Fotók: Micky Amon-Kröll/OSCE