Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befektetés a jövőbe

Szöveg: Révész Béla |  2018. augusztus 8. 16:30

A jövő nemzedékére különös figyelmet kell fordítani, hiszen egykor ők fogják garantálni Magyarország biztonságát – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azon az előadáson, amelyet közel nyolcvan Kárpát-medencei magyar középiskola vezetőjének tartott augusztus 8-án, szerdán a királyszállási Nagy-Magyarország Parkban.

A Rákóczi Szövetség szervezésében augusztus 6. és 10. között mintegy nyolcvan Kárpát-medencei magyar középiskola vezetői találkoznak a Bakonyban. A rendezvény elsődleges célja a magyar nyelvű oktatás erősítése a Kárpát-medencében, illetve a személyi és intézményi kapcsolatok további szélesítése. Az igazgatók különböző szakmai előadásokon, kulturális és szórakoztató programokon vehetnek részt, illetve tapasztalatot cserélhetnek a magyar nyelvű oktatás nehézségeivel, fontosságával kapcsolatban.

1599191412

A királyszállási Nagy-Magyarország Parkban tartott szakmai eseményre előadóként meghívást kapott dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is. A tárcavezető „Az ifjúság és a honvédelem kérdése Magyarországon" című előadásában rámutatott: bár az elmúlt évtizedekben Magyarország békében élhetett, a világban zajló változások nem csupán új lehetőségeket, de új biztonsági kihívásokat és veszélyhelyzeteket is teremtettek. Éppen ezért még fokozottabb figyelmet kell fordítani az ifjúság hazafias nevelésére, s arra, hogy megismerhessék a cselekvő hazaszeretet fogalmát. „A jövő nemzedékére különös figyelmet kell fordítanunk, hiszen a helyünkbe lépve egykor ők fogják Magyarország és a magyar emberek biztonságát garantálni. Ismerniük kell történelmünket, hagyományainkat, értékeinket, hogy elkötelezetté és elhivatottá válhassanak" – mondta dr. Benkő Tibor, hozzátéve, hogy a tárca és a Magyar Honvédség ezért indította el különböző programjait a köznevelési és felsőoktatási intézményekben, hiszen legkönnyebben az oktatási rendszeren keresztül lehet megszólítani a fiatalokat.

A miniszter hangsúlyozta: ahhoz, hogy a honvédelem ügye a legszélesebb társadalmi körben legyen elfogadott, a Magyar Honvédség társadalmi kapcsolatainak megerősítésére és a fiatalok körében a katonai hivatás népszerűsítésére van szükség. Erre kiváló lehetőséget kínál a sport, mely nemcsak a testet erősíti, de pozitívan hat a lelkierőre, versenyszellemre, bajtársiasságra és a közösségi életre egyaránt. 2016-ban ezért hozták létre a Honvédelmi Sportszövetséget, amely professzionális keretek között biztosítja a diákok számára a sportolási és versenyzési lehetőséget, mindezt alapvetően a katonai jellegű sportok segítségével, kortól függetlenül.

1599191413

Dr. Benkő Tibor külön kiemelte az általános és középiskolások részére szervezett nyári honvédelmi táborok jelentőségét. „Egyre többen jelentkeznek országszerte a táborokba, egyre több turnust kell indítanunk. Idén már 1300 tanuló jelentkezett. Az elsődleges feladatunk az, hogy a részt vevő diákok jól érezzék magukat. Ha közben népszerűsítjük körükben a Magyar Honvédséget, s vonzóvá tesszük előttük a katonai pályát, máris elértük célunkat" – mutatott rá a tárcavezető. A középiskolákban folyó honvédelmi oktatás kapcsán a honvédelmi miniszter a Honvéd Kadétprogramot emelte ki, amely új alapokra helyezte a diákok honvédelmi nevelését. Hangsúlyozta, hogy a tanulók csak önkéntes alapon, szülői jóváhagyással választhatják a programot, melynek során a katonai alapismeretek tantárgy oktatását egészíthetik ki olyan tevékenységekkel, amelyek hiteles információkkal bővítik tudásukat a Magyar Honvédségről. Dr. Benkő Tibor megemlítette az Országos Haditorna versenyt is, amelynek középiskolás résztvevői úgy kapnak tájékoztatást a katonai hivatásról, hogy közben katonai tematikájú versenyeken vesznek részt, s mérik össze tudásukat.

A miniszter külön sikertörténetként említette a Debrecenben működő Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tevékenységét. Az ország jelenleg egyetlen ilyen jellegű, a Honvédelmi Minisztérium fenntartásában álló középiskolájának tanulmányi átlaga évről évre nő, diákjai országos vetélkedőket és versenyeket nyernek, az intézmény pedig kimagasló szerepet tölt be a honvédelmi nevelés népszerűsítésében. A katonás napirenddel rendelkező iskola a bentlakásos kollégiummal óriási népszerűségnek örvend, hiszen évről évre magasabb a felvételizők száma. A sikeres modellt alapul véve a tárca a közeljövőben Hódmezővásárhelyen tervezi a második honvéd középiskola elindítását.

1599191413

Dr. Benkő Tibor hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjrendszerének fontosságát is, amelynek egyik része a szerződéses és tartalékos állomány utánpótlását szolgálja, a másik pedig szociális ösztöndíjakat tartalmaz. „A sokat hangoztatott életpályamodell nem csupán egy szó. Egy olyan felépített struktúrát jelent, amelynek kezdete már az oktatásban is jelen van. A Magyar Honvédség célja és feladata, hogy folyamatosan gondoskodjon azokról, akik ezt a pályát szeretnék választani. Az a célunk, hogy az érdeklődést minél fiatalabb korban felkeltsük. Az erre fordított összeg pedig soha nem kidobott pénz, hanem befektetés a jövőbe" – fejezte be előadását dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Fotó: Dévényi Veronika