Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Békefenntartás” gyakorlatban

Szöveg: Bojtos Tibor törzszászlós |  2014. június 19. 18:40

Gyakorlati foglalkozásokkal folytatódott a 27. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC). A hallgatók június 11-én az MH Béketámogató Kiképző Központ területén levezetett szituációs tréningen, majd az azt követő napon Egerbakta-Felnémet térségében megtartott egész napos komplex járőrgyakorlaton adhattak számot eddig megszerzett tudásukról.

1595974210

Egynapos terepfoglalkozáson vettek részt június 12-én a 27. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam hallgatói Egerbakta-Felnémet térségében. A tizenhét külföldi hallgató Algériából, Azerbajdzsánból, Egyiptomból, Fehéroroszországból, Németországból, Pakisztánból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, Vietnamból érkezett. A belőlük és még tizenkét magyar résztvevőből összeállított négy járőrcsoportnak különböző – a missziókban előforduló − helyzeteket kellett megoldaniuk, közel húsz kilométeres táv megtétele közben. Megfigyelőpontot működtettek, információkat gyűjtöttek a helyi lakosságtól, tárgyaltak az ellenállókkal, hogy áthaladhassanak egy illegálisan létesített ellenőrzőponton, elláttak két, aknarobbanásban súlyosan megsérült személyt és a járőröket csuklyás, fegyveres „rablók" is kifosztották az útjuk során.

1595974211

Nagy Róbert őrnagy, a kiképző központ megbízott parancsnokhelyettese eligazításában elmondta, hogy a gyakorlat során beállított szituációk, jelzések nem csupán a képzelet szüleményei. A feladatokat négy külföldről (Finnországból, Horvátországból, Lengyelországból, Németországból) érkezett oktató és öt magyar mentor kísérte figyelemmel. A gyakorlat elemeinek befejezésekor tartott eligazításon együtt vonták le a tanulságokat, és határozták meg a fejlődés lehetséges irányait.

A leendő ENSZ-megfigyelők szolgálatuk során találkozhatnak hasonló, sőt még problémásabb helyzetekkel, kihívásokkal is. A legjobb forgatókönyvíró maga az élet, de elmondható, hogy a gyakorlatot megtervező, levezető és a jelzéseket végrehajtó állomány is igyekezett a hallgatók számára a lehető legélethűbb, a valóságot legjobban megközelítő körülményeket teremteni.

1595974212

A járőrgyakorlat segített felmérni a végrehajtó állomány vezetői, döntési képességeit, ugyanakkor a különböző szituációkban, esetenként krízishelyzetekben a hallgatók megismerhették a saját korlátaikat is.

A tanfolyam zárógyakorlatát június 18−19-én tartják. 

Fotó: Bába Melinda