Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békefenntartókra emlékeztek Pákozdon

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. május 27. 15:19

A katona legfontosabb feladata, hogy bárhol, bármikor a nemzet szolgálatában álljon, és a lehető legjobb tudása szerint teljesítse azt, amire esküt tett – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes a békefenntartók napja alkalmából rendezett megemlékezésen május 27-én, a pákozdi katonai emlékparkban.

1595972726
Emlékezni kötelesség

A Honvéd Vezérkar főnök beszédében elmondta: ma azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végezték munkájukat. A vezérezredes emlékeztetett arra, hogy a békefenntartói tevékenység részben „magyar találmány", hiszen az első ilyen jellegű feladatot az Osztrák−Magyar Monarchia hadereje látta el Kréta szigetén. Hozzátette: a világ számos pontján, napjainkban is több tízezren végeznek nem fegyveres és fegyveres békefenntartói feladatokat, amelyek nagyon széles tevékenységi kört ölelnek fel.

1595972726
Benkő Tibor vezérezredes megemlékezett a hősökről és sikeres szolgálatteljesítést kívánt a jelen békefenntartóinak

„Ma napjaink hőseiről emlékezünk, elsősorban azokról, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták más népek békéjéért és szabadságáért. Ők a legdrágábbat áldozták – hozzátartozóik viszont a számukra legfontosabb embert veszítették el. Ma a Magyar Honvédségben is olyanok szolgálnak, akik készek az életüket áldozni mások jólétéért" – húzta alá a vezérezredes.

Benkő Tibor beszéde végén üzenetet küldött a jelenleg is missziós szolgálatot ellátó magyar katonáknak, amelyben azt kívánta nekik, hogy sikeresen tudják teljesíteni jelenlegi feladataikat. „Vigyázzanak magukra!" – fűzte hozzá.

1595972726
A rendezvényen a Honvéd Vezérkar főnök és Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka elismeréseket adott át

A rendezvényen részt vevők koszorúkat és virágokat helyeztek el a békefenntartók emlékművénél. A helyszínre kitelepült az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ úgynevezett „afgán sátra" is.

Jelenleg mintegy hétszáz magyar katona szolgál határainkon túl.

1595972727
A külszolgálat során életüket vesztett békefenntartók hozzátartozói is lerótták kegyeletüket


Fotók: a szerző felvételei