Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bele kell néznünk 1956 tükrébe

Szöveg: Szausev Xénia |  2012. október 22. 10:57

Emlékezni, emlékeztetni, tükröt tartani és tükörbe nézni, ez 1956 méltó ünneplésének nagy tétje – mondta ünnepi köszöntőbeszédében Oláh Emil alezredes esperes, az MH Összhaderőnemi Parancsokság református tábori lelkésze az MH Bakony Harckképző Központ ünnepi állománygyűlésén, amelyet október 23. alkalmából szervezett az alakulat.

1595943375

„Nehéz ma megszólalni, amikor múltunk egyik legnehezebb, legfájóbb, mégis egy legfelemelőbb pillanatára emlékezünk", mondta a lelkész az október 18-ai állománygyűlésen. „Bölcsesség és bátorság hozhatja el nekünk az igazi ötvenhatodik esztendőt, amikor fellélegezhetünk és bilincseket oldhat fel a tiszta emlékezés a tiszta forradalomra, s hazug béke helyett a mindent helyreigazító békesség uralkodhat ebben az országban."

Oláh Emil hozzátette: október 23. ünneplése elsősorban nem a gyászos emléket felidézésére hivatott, hanem arra, hogy emlékezzünk, az ország képes volt a terror évei után felszabadultan hinni,
reménykedni és cselekedni. „A történelem már többször elmagyarázta nekünk, hogy ha mi akarjuk hazává alakítani Magyarországot, akkor csak magunkra számíthatunk", hangsúlyozta.

Az ünnepség zárásaként Fürst Tamás ezredes, az alakulat parancsnoka kitüntetéseket adott át. Éveken át járó munkájáért elismerésben részesült Papp Csaba százados, Barnóczky Gábor főtörzsőrmester, Albu Dénes szakaszvezető, valamint Németh János és Arany László közalkalmazott.

Fotó: Ajkay Beatrix Angéla