Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bessenyei-díjat kapott a hódmezővásárhelyi zenekar

Szöveg: Budai Anna |  2013. január 23. 14:32

A magyar kultúra napján Bessenyei-díjban részesült az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara. Az elismerést díszközgyűlésen adták át a városházán.

1595948139

A Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban alapította. A város szülöttéről és díszpolgáráról, a kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész Bessenyei Ferencről elnevezett elismerést minden évben egy személy és egy csoport kaphatja meg, akik a névadó szellemiségét követve, munkájukban kimagasló teljesítményt nyújtanak a magyar kultúra fejlesztésében, terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, illetve a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért tevékenykednek. A díj az első három évben városi hatáskörű volt, majd a magyar nemzet egészére kiterjesztették, az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről kerülnek ki a jelöltek.

Az ünnepi díszközgyűlésen Almási István polgármester köszöntőbeszédében kiemelte, mennyire fontos egy nemzet életében a kultúra megtartó szerepe. Ezért is volt jelentős a magyarság számára, amikor 1989. január 22-én először ünnepelhettük meg a magyar kultúra napját. Szimbolikus évforduló ez, hiszen 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt, ami az elmúlt évszázadokban összeforrt a nemzeti összetartozás fogalmával.

1595948139

Lázár János államtitkár, országgyűlési képviselő személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, a díszközgyűlésre írt levelét azonban felolvasták. Fontosnak tartja, hogy a 2013-as év egyik díjazottja, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar a kultúra művelésének nemzeti és helyi szintjét egyaránt megvalósítja: „… a vásárhelyiek számára a hazaszeretetnek, a honvágynak nemcsak érzése, de hangja, dallama is van. Ezt a dallamot Kovács István őrnagy úr zenekara szólaltatta meg, szólaltatja meg nekünk és bennünk. Ugyanakkor a zenekar híre és hatóköre túlnőtt a városon, Vásárhely büszkesége ma már nagyvárosi vagy nemzetközi katona-zenekari fesztiválok, komolyzenei felvételek, országos rendezvények megbecsült fellépője is…"

A díjazottak méltatását követően Almási István és B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye átadták a kitüntetést, amihez a közgyűlés oklevelet és Bessenyei Ferenc portréját ábrázoló plakettet adományozott. Válaszbeszédében a zenekar karmestere, Kovács István őrnagy megköszönte a városnak, hogy 2002 decemberében az akkor még szárnyait próbálgató zenekarnak lehetőséget adott a karácsonyi hangverseny megtartására az azóta már Bessenyei Ferencről elnevezett művelődési központban.

A zenekar az állami ünnepségek, térzenék és koncertek révén a város mindennapjainak részévé vált, hidat építve ezáltal a polgárok és a katonák között.

1595948139

Fotó: Szilágyi Gergely