Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonultak

Szöveg: Révész Béla |  2015. augusztus 25. 7:33

Összesen negyvenhat altisztjelölt vonult be az MH Altiszti Akadémiára augusztus 24-én, hétfőn reggel, hogy megkezdje tizennégy hetes alapkiképzését.

1595999154

Az altisztjelöltek a szokásos okmányellenőrzésen, egészségügyi szűrésen vettek részt, mielőtt megkapták az egyenruhájukat. Soós Lajos törzszászlós, az alakulat vezénylő zászlósa a honvedelem.hu kérdésére elmondta: a tizennégy hetes kiképzés első napjai az ismerkedéssel, beillesztő foglalkozásokkal telik. „Éles a különbség a kinti és a benti világ között. Szükség van rá, hogy a bevonulók felfogják, hozzászokjanak ahhoz, ami rájuk vár. Erre jó az első hét, a konkrét kiképzés majd csak azután kezdődik"- részletezte a törzszászlós.

1595999154

A kiképzés első harmadában a bevonulók azokat az elméleti ismereteket fogják elsajátítani, amelyek a későbbi gyakorlati elemek alapját képezik, de ekkor kerül sor a csapatszellem kialakítására is. Soós törzszászlós szavai szerint: „Meg kell szokniuk, milyen az, amikor a nap huszonnégy órájában egy csapat részeként kell dolgozniuk, gondolkodniuk és feladatokat végrehajtaniuk."

1595999154

Amikor ez már működik, kezdődhetnek a gyakorlati foglalkozások. Ebben kiemelkedő szerep jut a fizikai állapot folyamatos tesztelésének. A kiképzés utolsó harmadában már a különböző komplex harcászati foglakozásokra kerül sor, amelyet záróvizsga követ. A sikeres megmérettetés után a tisztjelöltek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytatják, míg az altisztjelöltek további két esztendeig Szentendrén maradnak, ahol a Kinizsi Pál Altiszti Oktatási Osztálynál kezdik meg tanulmányaikat. A két év elteltével már a különböző alakulatoknál teljesítenek szolgálatot.

1595999155

Kérdésünkre, hogy a kiképzés során mi bizonyul a legnagyobb kihívásnak a bevonultak számára, Soós törzszászlós így válaszolt:„Tapasztalataink szerint a fizikai erőnlét okoz kezdetben gondot. A fiatalok nincsenek hozzászokva a mindennapos megterheléshez, de eleinte furcsa számukra a katonai érintkezés szigorú szabályrendszere is. Ám a tizennégy hét többek között éppen erre jó. Mind fizikailag, mind mentálisan fejlesztjük őket. A lemorzsolódás egyébként az altiszt- és a tisztjelölteknél tíz százaléknál alacsonyabb. Ők már elég pontosan tisztában vannak vele, mit akarnak." 

1595999155

A délelőtti bevonulást délután a tisztjelöltek érkezése követte. Az összevont kiképzésen így a leendő tisztek és altisztek együtt sajátítják el az elkövetkezendő tizennégy hétben az alapokat.

1595999155

Fotó: Tóth László