Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskais katonák vették be Debrecen belvárosát egy délutánra

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető és Martinkovics Katalin |  2014. július 4. 9:29

Nem mindennapi látnivalókban lehetett részük azoknak, akik június utolsó szombatján, a délutáni órákban Debrecen belvárosában, a Baltazár Dezső tér és a Déri tér környékén jártak; itt rendezték meg ugyanis az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Szent László-napi juniálisát.

Az ünnepélyes megnyitóra menetelve érkeztek meg a katonák. A bocskaisok a Petőfi tértől a Baltazár Dezső térig masíroztak, élükön a Debreceni Helyőrségi Zenekarral.

A felsorakozott alegységeket dr. Böröndi Gábor dandártábornok az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke köszöntötte, majd felolvasták dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök lövészek napja alkalmából írt köszöntőjét.

1595974899

Az állománygyűlésen Takács Attila ezredes, a dandár parancsnoka elismeréseket adott át. Elismerésben részesült Hajdú Gyula a dandár katonái tevékenységének segítéséért; Horváth Attila és Papp József helytörténészek, akik munkájukkal hozzájárultak Debrecen katonai és kulturális örökségének, katonamúltjának megismertetéséhez; valamint az MH Lőbajnokságon kiváló eredménnyel szereplő debreceni párbajcsapat (Fenyves József főhadnagy, Simon János törzsőrmester, Fürjes Katalin szakaszvezető, Petruska Sándor törzsőrmester).

Ezt követően Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója értékelte a múzeum és a Vay Ádám Kiképzőbázis könyvtára által meghirdetett, „Mire a falevelek lehullanak" című közös pályázatot. Az első díjat az „Isonzói csaták"  című pályamű, a második helyezést „A 16. huszárezred története a Nagy Háborúban", a harmadik díjat „A magyarosi roham"  című alkotás nyerte. Készítőik Szarka Levente Zoltán, Oláh Kornél és Demjén Béla, a Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium tanára és diákjai voltak.

1595974899

Ezen a délutánon a hagyományos fegyverzeti és technikai bemutató mellett számos programon vehettek részt az érdeklődők. A kicsiknek gyereksarok és akadálypálya állt rendelkezésükre, a Military Girls gyerekdalokkal szórakoztatta őket. A Szent László-hadosztály, a Debreceni Makettklub, az Anjou Udvari Lovagok Egyesülete, a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület bemutatói mellett a közönség láthatta a Jósa András Múzeum és a Bocskai István Hagyományőrző Egyesület fegyvereit, ruháit is. A mazsorettek műsora, könnyűzenei koncertek és a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Zeneiskola ifjúsági együttesének műsora pedig minden korosztály számára jó szórakozást nyújtott.

Természetesen a lövésznapok állandó fellépői is ott voltak: a Debreceni Honvéd Táncegyüttes és a Debreceni Rendőrkapitányság biztosítási és szakszolgálati alosztályának kutyás járőrei ismét nagy sikert arattak. Az erős idegzetűek az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj közelharc-bemutatóját is végignézhették.

1595974899

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonáinak alaki bemutatója, Széll Gábor, a wing tsun kung-fu kelet-európai főinstruktor-helyettese és tanítványai, valamint a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium honvédelmi szakos hallgatóinak bemutatója is sok látogatót vonzott.
Este pedig a Debreceni Helyőrségi Zenekar, a Military Girls duó és a Debreceni Maskara Alapítvány mazsorettesei varázsoltak igazi Monarchia korabeli hangulatot a Déri térre.

Húsz évvel ezelőtt, 1994-ben térhettek vissza a Magyar Honvédség fegyvernemei katonaelődeik hagyományaihoz, és ismét védőszentet választhattak maguknak. A gyalogság és a lövészalakulatok Szent Lászlót választották patrónusuknak.

1595974899

Fotó: Csákvári Sándor, Kis Ákos és Szalka Miklós őrvezető