Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskais részvétel augusztus 20-án

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy / Tordai Kamilla |  2018. augusztus 22. 9:27

Debrecenben és Hódmezővásárhelyen is a katonák aktív közreműködésével folytak le hétfőn az augusztus 20-ai ünnepségek.

1599192005
Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségének katonái hosszú évek óta szereplői az augusztus 20-i városi rendezvényeknek. Szent István ünnepén idén is, a korábbi hagyományoknak megfelelően katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót a cívisváros főterén. Ezt követően kezdődött a 49. Debreceni Virágkarnevál, amelynek már hosszú évek óta hagyományosan résztvevője a Debrecen Helyőrségi Zenekar. A katonazenészek mellett a történelmi zászlóvivők, a katonai hagyományőrzők és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei kísérték a Szent Koronát ábrázoló virágkocsit a nagyszabású rendezvényen.

1599192005
A karneváli felvonulást követően dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, és Nagy Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka helyezett el koszorút a Szent István-domborműnél.

1599192006
A hódmezővásárhelyi városi ünnepet idén a Szent István-templom előtti téren rendezték meg. A város terén, a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar előadásában elhangzott a Himnusz, amelyet Márki-Zay Péter polgármester beszéde követett. Az ünnepség folytatásaként a Fandante Kamarakórus énekelt. Ezután Bán Csaba református lelkész áldása következett, majd Németh László katolikus plébános megszentelte az új kenyeret.

1599192006
Fotó: Szalka Miklós őrvezető (Debrecen) / Tordai Kamilla (Hódmezővásárhely)