Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bocskais” sikerek

Szöveg: bocskaidandar.hu |  2019. június 21. 13:32

Két rangos lőbajnokságon is eredményesen szerepeltek az MH 5. Bocskai István Lövész Dandár katonái az elmúlt időszakban.

1599204397
A Magyar Tartalékosok Szövetsége Hajdú-Bihar megyei szervezetének szervezésében megrendezett kis kaliberű országos lőbajnokság több érmet is hozott a debreceni katonák számára. A versenyzők kiskaliberű pisztoly és kispuska számokban mérték össze tudásukat, előbbivel 15, utóbbival 50 méter távolságon elhelyezett célokkal. A dandár egy férfi (Fenyves József százados, Galambos Péter főhadnagy és Kiss-Varga Gábor zászlós) és egy női (Pitlik Alexandra őrmester, Szerencsi Cintia őrmester és Kovács Fruzsina őrvezető) csapatot indított. A verseny a pontlövészet szabályai szerint zajlott, tíz, körös lőlapra leadott lövést értékeltek a bírák. A nevezők között számos kiváló sportlövő volt, ami meglehetősen szorossá tette a versenyt.

A dandár csapata kispuskával aranyérmet szerzett, míg pisztollyal a harmadik helyre állhatott fel a dobogón. Összetett versenyszámban a legeredményesebb a dandár csapata volt, megszerezve ezzel egy évre a vándorkupát. A lőbajnokság legeredményesebb versenyzője Kiss-Varga Gábor zászlós lett, aki pisztollyal 98 köregységet lőtt, megszerezve ezzel az egyéni aranyérmet és az összetett ezüstérmet is.

1599204397
A Szikszay Tamás által vezetett, az „5 Fegyver Kupa Se" és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem lövészszakosztályainak közös szervezésében megrendezett II. Taktikai Lövész Európa Bajnokságon is képviseltette magát a lövészdandár.

A verseny sajátossága volt, hogy olyan szituációkat dolgoztak fel, amelyek ötvözik a katonai és rendőrségi taktika speciális elemeit. A pályák érdekessége volt, hogy mindig két fegyverrel (fegyverváltással) kellett végrehajtani nappal és éjszaka a feladatokat, miközben a versenyzőnek magával kellett vinnie a felszerelést is. A nem sokkal a megnyitó után érkező zivatar még tovább nehezítette a versenyt, mivel a tetemes eső miatt a pályák csúszóssá váltak és a felszerelés is elázott. Így – az egyébként jól szervezett, remek pályákkal rendelkező verseny biztonságos végrehajtása érdekében – az éjszakai pályán a következő este mérték össze tudásukat a résztvevők.

1599204397
A lövészek ismét jól szerepeltek: Galambos Péter főhadnagy speciális kategóriában állhatott fel a dobogóra, megszerezve az ezüstérmet, míg hivatásos kategóriában Kiss-Varga Gábor zászlós a negyedik, Csongrádi Mihály főtörzsőrmester pedig a hatodik helyen végzett.
1599204398