Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Boldog születésnapot, szárazföldi haderőnem!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. szeptember 28. 4:30

A százhetven évvel ezelőtti lezajlott pákozdi csata abban a tekintetben is mérföldkő volt, hogy az akkor felállított tíz honvédzászlóaljra használhatták először azt a kifejezést: „szárazföldi haderőnem”. A pákozdi Katonai Emlékparkban, szeptember 27-én, 18 óra 48 perckor kezdődött ünnepségen koszorúzással is tisztelegtek a katonahősök emléke előtt.

Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke ünnepi beszédében aláhúzta: az emlékparknál méltóbb helyet nem is találhattak volna az ünnepségre.

1599193832

„Ma nem csupán a százhetven esztendővel ezelőtt győzedelmeskedett katonák előtt hajtunk fejet, hanem azon hősök előtt is, akik életüket is feláldozva harcoltak azért, hogy a nemzet megmaradhasson, és biztonságban élhessünk Magyarországon. Kevés nemzet küzdött annyit a szabadságért, mint mi, magyarok" – fogalmazott a dandártábornok.

1599193832

Hozzátette: évszázadokon át katonáink vállán nyugodott a nemzet biztonsága, és ez ma sincs másképp. A jelenkor feladatairól szólva Sándor Zsolt dandártábornok kiemelte: a missziós szerepvállalások mellett a határok védelme is kiemelt feladat. A jövőbe tekintve a szárazföldi haderőnem főnöke elmondta: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a haderőnem is az elmúlt nyolcvan esztendő legnagyobb mértékű technikai fejlesztése előtt áll.

1599193832

A jeles ünnepen Sándor Zsolt dandártábornok eredményes szakmai munkájuk elismeréséül emléktárgyat adományozott Paluska Balázs Márk főhadnagynak, Gál Gyula, Spisák Emil, Blaskovics Sándor és Csák Rudolf főtörzsőrmestereknek, Asztalos Sándor törzsőrmesternek, valamint Bíró Tamás és Hadházi Edina őrmestereknek. További kilenc fő emléklapot vehetett át.

1599193832

A rendezvény hagyományőrző katonák bemutatójával zárult.

Fotó: a szerző felvételei