Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bolyai Jánosra emlékeztek Bécsben

Szöveg: Bolyai Alapítvány |  2016. november 30. 11:35

Bécs egyik legszebb barokk templomának bejárata mellett emléktábla emlékezteti a betérő híveket, hogy Bolyai János, minden idők egyik legzseniálisabb matematikusa 1818-1823 között a bécsi Hadmérnöki Akadémia hallgatója volt. Az emléktábla elhelyezése és felavatása 1996-ban, immáron húsz éve történt meg.

1596024016

A Stift templom egykoron az osztrák főváros Hadmérnöki Akadémiájának temploma is volt, így itt emlékezett a matematikusra és hadmérnökre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, az MH Ludovika Zászlóalj, a Bolyai Honvéd Alapítvány, valamint a bécsi Nemzetvédelmi Akadémia küldöttsége a napokban.
Bolyai János emléktáblája előtt Erich Csitkovits altábornagy, a bécsi Nemzetvédelmi Akadémia parancsnoka, Zöld Orsolya vezető konzul Magyarország nagykövetsége képviseletében, dr. Boldizsár Gábor ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint Gersits István mérnök helyezte el közösen a megemlékezés koszorúját.

1596024016

Az osztrák és magyar díszőrség kivonulása után a vendégek az Akadémia folyosóján felállított Bolyai-mellszobornál folytatták a megemlékezést. Erich Csitkovits altábornagy üdvözlő beszédében emlékezett meg Bolyai János nagy ívű pályafutásáról és arról a húsz éves hagyományról- mely elmélyítette a két intézmény közötti kapcsolatokat. Boldizsár Gábor ezredes beszédében méltatta a közös hagyományok megélését, majd elismeréseként emléktárgyat adott át Csitkovits altábornagynak és mindazoknak, akik húsz évvel ezelőtt az emléktábla létrehozását segítették.

1596024017

Fotó: Dajka Henriett tanácsos