Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Borárverés egy doberdói honvéd emlékműért

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. november 29. 9:23

Jótékonysági borárverés tartott a Széll Kálmán Alapítvány Székesfehérváron november 28-án, csütörtökön. A rendezvény célja az 1917-ben Nova Gorica határában harcoló magyar alakulatok tiszteletére emelt emlékgúla felújítására, amelynek ügyét a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete karolta fel. A rendezvényen részt vett Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

1595963709

Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka megköszönte és támogatásáról biztosította a kezdeményezést

Az első világháború olasz frontján – 1917 őszén – a Görz fölé magasodó Monte San Gabriele (szlovénül Škabrijel) hegy volt a térség stratégiailag legfontosabb pontja. A magaslatot a doberdói harcokban már kipróbált 20. honvéd gyaloghadosztály – a budapesti 1., a debreceni 3., a nagyváradi 4. és a székesfehérvári 17. honvéd gyalogezredek – védték. A komoly túlerővel szembeni helytállásuk több mint nyolcezer fős veszteséget követelt.

Az 1918 tavaszán a helyszínre látogató császár javaslatára Kratochvil Károly ezredes, a nagyváradi 4. gyalogezred parancsnoka négy emlékgúlát építtetett az Isonzónál vívott legvéresebb harcok helyszínén. Ezek közül napjainkra hármat mára már felújítottak, és azok a magyar turisták zarándokhelyei lettek. Egyedül a szlovéniai Nova Gorica területére eső, a Škabrijel oldalában álló, nemrégen megtalált negyedik gúla romos állapotú. Helyreállítása elől – a szlovén partnereknek köszönhetően – elhárultak jogi akadályok, de a munkálatokhoz mintegy nyolcezer euró, azaz megközelítőleg két és félmillió forint szükséges.

A székesfehérvári jótékonysági borárverésen összegyűlt közel 854 ezer forint komoly segítség ahhoz, hogy a Nagy Háború kitörésének 100. évfordulóján az emlékgúla eredeti állapotában hirdesse a magyar honvédek dicső helytállását.

1595963710

Borárverés egy doberdói honvéd emlékműért

Fotó: Mező Éva és a szerző felvételei