Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bosszúhadjárat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. október 7. 14:34

A köztudat igazán csak az 1849. október 6-án vértanúhalált szenvedett Batthyány Lajost és az aradi tizenhármat tartja számon, pedig az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, illetve az azt követő megtorlás idején hozzávetőleg száznegyvenöt embert végeztek ki az osztrákok.

1596001904
Az osztrákok bosszúhadjáratára gyakorlatilag már 1848. október harmadikától számolni lehetett. Lamberg Ferenc altábornagy, a Magyarországon állomásozó császári-királyi hadsereg főparancsnoka pesti meggyilkolásának hírére V. Ferdinánd e napon adta ki azt a császári manifesztumot, amely az országot a haditörvények alá rendelte. A dokumentummal az uralkodó feloszlatta a magyar országgyűlést, s megtiltotta, hogy annak rendeleteit, illetve a Honvédelmi Bizottmány utasításait a katonai és polgári hatóságok végrehajtsák. Az intézkedés ugyanakkor magyar közjogi szempontból erősen megkérdőjelezhető volt, már csak azért is, mert az uralkodónak nem állt jogában magyar miniszteri ellenjegyzés nélkül haditörvények alá rendelni az országot.

Mindazonáltal a császári-királyi erők ekkor még nemigen gondolhattak a megtorlásra, hiszen az ország jelentős része a magyar kormányzat ellenőrzése alatt állt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 9-én, pénteken megjelenő számában!)