Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben – tisztjelölti vizsga Győrben

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2015. június 15. 11:18

Nem túlzás állítani, hogy célegyenesbe értek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának légvédelmi rakéta specializáción tanuló végzős hallgatói, hiszen teljesítették a szakterületüket átfogó, komplex, szóbeli és gyakorlati vizsgát Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél.

Négyévnyi tanulás, több hónapnyi csapatgyakorlat, és sikeresen abszolvált vizsgák sora áll a tisztjelöltek háta mögött, akik nem csak elméleti ismereteket gyűjtöttek az iskolapadban, hanem az idei évben már konkrétan az első beosztásuk ellátására készültek a győri alakulatnál. Ennek megfelelően a jövőbeli alegységeik mindennapjaiba való bekapcsolódáson túl árnyékbeosztásokat ellátva, megfigyelőként már több tűzvezetési rendszergyakorláson is részt vettek, hogy valóban felkészülten kezdhessék meg szolgálatukat a győri alakulatnál.

1595995596

E teljes körű felkészültséget, azonban záróvizsgán is bizonyítani kellett, amit a napokban rendeztek meg likócsi laktanyában. A negyedéves hallgatók a végső számonkérésre – a vezetési zászlóalj, valamint az 1. és a 2. légvédelmi rakétaosztály által biztosított – ismeretfrissítő foglalkozásokkal „hangoltak", majd kezdetét vette a sorsdöntő megmérettetés.

Az ezred tantermi épületében sorakozott fel a négy hadnagyaspiráns Antal Zoltánné főhadnagy, tancsoportvezető irányításával. A hétfős vizsgabizottság tagjai – dr. habil. Krajnc Zoltán alezredes, elnök, Keksz Ernő önkéntes műveleti tartalékos alezredes, dr. Lamper László önkéntes műveleti tartalékos  őrnagy, Szabó Csaba őrnagy, valamint Aradi Zsolt százados és Markovits Dávid főhadnagy, kérdező oktatók – nevében Bozsóki Attila alezredes köszöntötte a tisztjelölteket. A számonkérés a szakdolgozatok védésével kezdődött, mely az előző évek gyakorlatához képest újdonságot jelent, hiszen korábban a diplomamunkák bemutatására az egyetem falai közt került sor, az idei évtől kezdve viszont már minden vizsgaelemnek a győri egység biztosít helyet.

1595995596

A szakdolgozat-védés után a tételek húzása következett. A hallgatóknak mind a légvédelmi rakéta és tüzér harcászatot, illetve a légvédelmi eszközök típusismeretét, mind pedig a légvédelmi eszközök rendszertanát felölelő tételsorból felelniük kellett.
A vizsga elméleti részét követően a tisztjelölteknek a Magyar Honvédségnél rendszeresített légvédelmi rakétatechnikai eszközökkel kellett működés közben feladatokat végrehajtaniuk. Az alakulat ehhez az FDC tűzelosztó központ mellett egyaránt biztosította a kis hatótávolságú KUB rendszer célfelderítő és a rakéta–rávezető állomását (SZURN), valamint lánctalpas hordozójárműre épített indítóállványát (SZPU), illetve a közeli hatótávolságú MISTRAL rendszer vezetési pontját (MCP) és indítóállványát (ATLAS) is.

1595995596

Fotó: a szerző felvételei