Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CFE-ellenőrzések Ukrajnában

Szöveg: Benei Péter alezredes |  2014. november 18. 12:20

Az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés (CFE-szerződés) előírásai szerint egy magyar vezetésű, többnemzeti ellenőrcsoport úgynevezett „bejelentett hely” ellenőrzéseket hajtott végre 2014. november 3−7. között Ukrajnában.

A kilencfős csoport − amelyben az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztály szakemberein kívül az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a Honvédelmi Minisztérium állományába tartozó kiképzett, bevonható ellenőrök, valamint brit, francia, német, norvég és szlovák vendégellenőrök is részt vettek − egy magyar Nyitott Égbolt megfigyelő-repülőgéppel érkezett a kijevi repülőtérre.

A CFE-ellenőrzéssel egy időben Magyarország Nyitott Égbolt megfigyelő repülést is végrehajtott Ukrajnában.
Az első ellenőrzésnek az volt a különlegessége, hogy ez egy ukrán−magyar kétoldalú megállapodás alapján végrehajtott gyakorló ellenőrzés volt, melynek helyszínét az ukrán fegyverzet-ellenőrzési központ jelölte ki.
A kijelölt alakulatot az ukrán kísérők szándékosan nem tájékoztatták arról, hogy a fogadott ellenőrzés csupán gyakorló jellegű. Ezáltal a magyar és ukrán csoportok frissen kiképzett és az ellenőrzés idejére vezető beosztásba került tagjai az ellenőrzött 40. harcászati repülődandárnál „élesben" tesztelhették megszerzett tudásukat. A dandár által jelentett MiG−29 típusú harci repülőgépeket és L−39 típusú gyakorló repülőgépeket az ellenőrcsoport a CFE-szerződés előírásai szerint ellenőrizte.
Az első ellenőrzés hivatalos befejezése előtt az ellenőrcsoport parancsnoka bejelentette az úgynevezett „követő-ellenőrzést".

1595982684

A CFE-ellenőrzések meglepetésszerű jellegéből adódóan az ukrán kísérőcsoport csak ekkor tudta meg, hogy a kijevi belépési ponthoz tartozó nagyszámú bejelentett hely (ez a CFE-terminológia a laktanyákra) közül melyiket választotta ki az ellenőrcsoport.
A választás a zsitomíri páncélosjavító üzemre esett. Az üzemhez való megérkezést követően − a CFE-szerződés által előírt szigorú koreográfia szerint − az ellenőrcsoport kézhez kapta a szükséges információkkal ellátott „bejelentett hely" vázlatot. Ezután meghallgatták az üzem igazgatóhelyettesének tájékoztatóját, amely tartalmazta a hivatalos megnevezést, a CFE-szerződés hatálya alá eső technikai eszközök pontos mennyiségét, valamint a biztonsági előírásokat.

Ezt követően az ellenőrcsoport három alcsoportban ellenőrizte a jelentett adatok hitelességét az üzem területén. Az ellenőrzött alakulat képviselőinek az ilyen ellenőrzések során minden két méternél szélesebb, ajtóval rendelkező épületet, tárolót ki kell nyitniuk az ellenőrök részére. Az ellenőrcsoport a technikai eszközök jelenlétét fényképek készítésével rögzítette. A sikeresen végrehajtott tevékenység az ellenőrzésről készített jegyzőkönyv ünnepélyes aláírásával ért véget.

Fotó: MH KDK