Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CFE-ellenőrzést tartottak Tatán és Győrött

Szöveg: Benei Péter alezredes |  2013. október 13. 14:43

Alig három héttel a magyar vezetésű ukrajnai ellenőrzést követően, az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés (CFE Szerződés) előírásai szerint hajtott végre úgynevezett bejelentett hely ellenőrzéseket egy ukrán vezetésű, többnemzetiségű ellenőrcsoport Magyarország területén,  szeptember 30. és október 4. között.

1595961346

A kilencfős csoport az ukrán AN-30 típusú, Nyitott Égbolt megfigyelő-repülőgéppel érkezett a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. A repülőbázison az MH Vezetési és Doktrinális Központ Fegyverzet-ellenőrzési Osztály szakembereiből, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetésbiztosító Ezred és az MH Pápa Bázisrepülőtér állományába tartozó kiképzett, bevonható ellenőrökből álló kísérőcsoport fogadta az ellenőröket.
A beléptetési eljárást követően egy órával tudta csak meg a magyar csoport az ellenőrzésre kijelölt bejelentett helyet – ez a laktanyákra alkalmazott CFE terminológia.

Az ukrán csoport választása a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárra esett.
A megérkezést követően – a CFE Szerződés által előírt szigorú koreográfia szerint – az ellenőrcsoport kézhez kapta a szükséges információkkal ellátott bejelentett hely – vagyis a laktanya és a lőtér –  vázlatát. Ezután meghallgatták a dandár törzsfőnökének tájékoztatóját, amely tartalmazta az alakulat hivatalos megnevezését, alárendeltségét, a CFE Szerződés hatálya alá eső technikai eszközök pontos mennyiségét, a személyi állomány létszámát, valamint a biztonsági előírásokat. Ezt követően az ellenőrcsoport három alcsoportban ellenőrizte a jelentett adatok hitelességét a laktanya, a telephelyek, a gyakorló- és lőtér, valamint a vasúti rakodó területén.

1595961346

A jól felkészült helyi kísérőcsoportnak köszönhetően ez annak ellenére zökkenőmentesen megtörtént, hogy az ellenőrzés idején a dandár állományának jelentős része éppen egy gyakorlaton vett részt. Az ellenőrcsoport az technikai eszközök jelenlétét fényképek készítésével rögzítette. A sikeresen végrehajtott tevékenység az ellenőrzésről készített jegyzőkönyv ünnepélyes aláírásával ért véget.

Az aláírást követően az ellenőrcsoport parancsnoka, Szergej Zavalníj ezredes megköszönte az alakulat személyi állományának az előkészítő munkát, a rugalmas és professzionális hozzáállást. Mindezek nélkül sokkal nehezebb lett volna a feladat végrehajtása.

1595961347

Az első ellenőrzés hivatalos befejezése előtt az ellenőrcsoport parancsnoka bejelentette az úgynevezett követő-ellenőrzést. Ennek helyszíne Győrben, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél volt. Ez az ellenőrzésnek abban tért el az előzőtől, hogy ez egy ukrán-magyar kétoldalú megállapodás alapján végrehajtott gyakorló ellenőrzés volt, amelynek helyszínét a magyar fél jelölte ki.

Az ellenőrzéseket követően az ukrán és belorusz ellenőrcsoport csatlakozott Kecskeméten a Nyitott Égbolt megfigyelő repülést végrehajtó csoporthoz és visszautazott Ukrajnába.

1595961347

Fotó: a szerző felvételei