Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak hitelesen és pontosan!

Szöveg: Juhász Mariann zászlós |  2015. április 21. 18:26

„A végrehajtásra vonatkozó vezényszón legyen a hangsúly, és sokkal hangosabban, mert hallásvédő is lesz rajtatok!” − oktatta a foglalkozásvezető azokat a tanárokat, akik a kéthetes KatonaSuli-program pedagógus-továbbképzésének fegyverekkel és lövészettel kapcsolatos tananyagához értek.

1595991665

A bizonytalanság érezhető volt nemcsak a végrehajtó, de a „lőgyakorlat-vezető" szerepet betöltők között is. Mindenki átérezte annak a súlyát, hogy fegyverekkel feladatot végrehajtani és a lőgyakorlatot levezényelni nagyon felelősségteljes és nem veszélytelen. Ezért rendkívül fegyelmezetten és pontosságra törekedve tevékenykedtek a „nebulók" a tanteremben és a lőtéren.

1595991665

Az órák során megismerkedtek a golyós-, marok-, sörétes lőfegyverekkel, azok működési elvével, részeivel, szét- és összeszerelésével. Ezt követte a lőtéren a „száraz begyakorlás" lőszer nélkül, mely során rögzülhettek a mozdulatok, a vezényszavak. A felkészítés végén, vizsgán kell majd bizonyságot adniuk tudásukról egy lőgyakorlat végrehajtása során, illetve parancsokat kiadó szolgálati személyként egyaránt.

1595991666

„Olyan könnyűnek tűnik minden, de amikor a vezényszavakat adod ki, összekeveredsz és nem jut eszedbe, hogy mi után mi jön" − mondta Margit, a tanárnő szorgalmasan jegyzetelve, hogy később megtanulhassa a folyamatot és a szakkifejezéseket.

1595991666

A kiképzésen kiderült: a tanár is izgul, hibázik és küzd, mindezt azért, hogy hitelesen, pontosan adhassa át saját tapasztalatain alapuló tudását a KatonaSuli-program diákjainak.

1595991666

Fotók: a szerző felvételei