Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatünnepet tartottak Veszprémben

Szöveg: Németh Szilvia százados | Fotó: a szerző felvételei |  2020. március 1. 9:08

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) megalakulásának 9. évfordulóját ünnepelték február 27-én, Veszprémben. A rendezvényen Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese is részt vett.

1596076589

„Az MH LVIK kis csapat hatalmas felelősséggel" – mondta Sáfár dandártábornok, aki beszédében felidézte, hogy az alakulat csapatünnepének időpontja egy történelmi jelentőségű eseményhez  kapcsolódik. Ezen a napon lépett első alkalommal készenléti szolgálatba a NATO Légtér Szuverenitási Műveleti Központ és ekkor csatlakozott a szervezet a NATO integrációs rendszeréhez. A központ katonái az alakulat 9 éves fennállása óta már NATO ellenőrzések, hazai és nemzetközi gyakorlatok, valamint éles riasztások alkalmával bizonyították felkészültségüket és alkalmasságukat hazánk légterének őrzésére.

1596076589

Az alakulat parancsnoka, Berec Zoltán ezredes a központ előtt álló fontos feladatokra hívta fel a figyelmet. Kiemelte: bízik az állomány elhivatottságában és tenni akarásában mind a közeljövőben megvalósuló szervezeti átalakítás, mind pedig a Magyar Honvédség műveleti vezetési rendszere kialakításának LVIK-re háruló feladati során.

A rendezvény elismerések átadásával folytatódott. Már hagyomány az alakulatnál, hogy a csapatünnep alkalmával az „Év tisztje" és az „Év altisztje" címet is átadják, amelyet 2020-ban Fekete Ildikó őrnagy és Fésüs István zászlós érdemeltek ki a kollégák szavazatai alapján.

1596076589

Az állománygyűlésen részt vett Tömböl László nyugállományú vezérezredes is, aki beszédében kitért az 1990-es és a 2000-es évek kiemelkedő jelentőségű eseményeire. A NATO-csatlakozás és az hozzá kapcsolódó technikai fejlesztések mellett a 2001. szeptember 11-én bekövetkezett tragédiát követő időszak is olyan új kihívásokat hozott a légierő életében, amelyek megkövetelték a Sziklában szolgáló állomány képességét egy teljesen új filozófia megértésére, új szemléletmód és eljárások kialakítására és mindezek gyakorlatban történő alkalmazására. Tömböl tábornok hangsúlyozta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megvalósuló technikai fejlesztések hasonló kihívások elé állítják a katonákat, de az MH LVIK-nél szolgálók meg fognak felelni ezeknek, mert elkötelezett és értő művelői hivatásuknak.

„A Szikla mindig is a légierő szíve és lelke volt, ez így marad a jövőben is" – mondta az állománygyűlés zárásaként Berec Zoltán ezredes.

1596076589