Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csatákra felkészülni!

Szöveg: Takács Vivien |  2013. december 1. 12:30

Óriási siker volt a „Múltunk nagyjai” elnevezésű számítógépes stratégiai játék, amelyet első alkalommal rendezett meg a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatósága a Honvéd Kulturális Központban november 30-án, szombaton.

1595963735
Huszonegy csapat vett rész az első alkalommal megrendezett „Múltunk nagyjai" elnevezésű számítógépes stratégiai játékon

Aulechla József ezredes, a dandár Protokoll, Rekreációs és Kulturális Igazgatóság igazgatója megnyitó beszédében elmondta: a Magyar Honvédség katonai szervezetei nagy hangsúlyt fektetnek a történelmi elődökről való megemlékezésekre. Mindennek számos példája lehet, „felvesszük elődeink nevét, megkoszorúzzuk az emlékhelyeket, vagy úgy is megemlékezhetünk, ha közben játszunk" – fogalmazott. Az ezredes hozzátette: „Játék közben is lehet tanulni, megismerni a történelmünket, történelmi hagyományainkat."

A Honfoglaló játékban 21 csapat, közel 80 fő mérte össze interaktív módon a tudását, Magyarországról, történelmünkről és kultúránkról. A játék középpontjában a 2013. év évfordulósai álltak.

1595963736
Kemény küzdelem volt…

A versenyen a Magyar Honvédség katonái, közalkalmazottai, az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei, az MH Altiszti Akadémia hallgatói, a KatonaSuli-programban résztvevő iskolák tanárai és tanulói, valamint családtagjai vettek részt.
A három-négy-öt fős csapatoknak többek között olyan kérdésekre kellett tudniuk a választ – vagy éppen jól tippelniük -, mint például: hány perc 4 óra 28 perc? Ki alapította a mezőkövesdi fürdőt? Hány ujj játssza a zongoránál a négy kezest? Melyik évben halt meg Ráday Gedeon költő, mecénás? Vagy éppen, hogy hány szoba található a Buckingham-palotában?

A középdöntőbe az elődöntő legjobb kilenc csapata került be, ők versenyeztek tovább a végső győzelemért.
A versenyt végól az Orzovenszky elnevezésű csapat nyerte, akik Balatonfüredről, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Kardiológiai Rehabilitációs Intézetétől érkeztek.

1595963736
A győztes az Orzovenszky csapat lett

Somogyi Józsefné, Krisztina, a csapat kapitánya a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a versenyt kihívásnak tekintette, és a felhívás elolvasása után rögtön megszervezte a csapatot. „Könyvtárosként dolgozom, így felosztottam a csapattagok között a Nemzeti Évfordulóink 2013. című kiadványt. A saját nyomtatott példányomat a ma reggeli kapkodásban otthon hagytam, de talán ez segített nekünk abban, hogy megnyerjük a versenyt" – mesélte mosolyogva.

A versenyben a második helyen végzett az Egressy nevű csapat (Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola), a harmadik helyet pedig a Delta nevű csapat (MH Altiszti Akadémia) szerezte meg.

1595963736
A második helyezett Egressy csapat átveszi a díjakat Aulechla József ezredestől

Fotó: Csorba Katalin főhadnagy