Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cselekvési változataikat jelentették

Szöveg: Faragó Fanny |  2017. október 20. 10:41

A „Maglite” elnevezésű Többnemzeti Összhaderőnemi Logisztikai Kiképzés második szakaszát október 16−20. között rendezték meg Magyarországon, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson. A munkacsoportok a kiképzés során kidolgozott cselekvési változataikat jelentették október 19-én, a laktanya dísztermében.

A „Maglite" elnevezésű Többnemzeti Összhaderőnemi Logisztikai gyakorlatsorozat 1996-ban kezdődött, történetében ez a 44. alkalom. A kiképzés angliai szakaszán, október 8−14. között − brit és német társaikkal együtt − négy mesterképzési szakon tanuló magyar hallgató is részt vett. A kiképzés magyarországi részén a harminc brit résztvevő (Defence College of Logistics, Policing and Administration, Defence Logistics School) mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai műveleti logisztika mesterképzési szak nyolc hallgatója és a német Bundeswehr két tisztje vett részt.

1596040245

A foglalkozásokon az összhaderőnemi műveletek döntéshozatali folyamatát gyakorolták, megismerték a külföldi tisztekkel való együttműködés problémáit és a többnemzeti törzsekben folyó munkamódszereket.
A hallgatók munkáját brit és magyar részről egyaránt hat-hat oktató segítette.

A résztvevők egy képzelt afrikai ország területén két munkacsoportra osztva, közösen oldották meg egy humanitárius segítségnyújtási és katasztrófa-elhárítási művelet logisztikai támogatási feladatait.

1596040245

A kiképzés magyar vezetőjétől megtudtuk: a feladat magában foglalta egy magyar szállító zászlóalj, egy magyar műszaki század és két − egy magyar és egy cseh − lövészzászlóalj, valamint a magyar és cseh Nemzeti Támogató Elemek műveleti területre történő stratégiai átcsoportosítását, illetve műveleti területen a támogatási lánc megszervezését.

„A brit, német és magyar erők − nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve − a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelése céljából segélyszállítási és ivóvíz-biztosítási feladatokat hajtottak végre" − mondta dr. Venekei József alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézet Hadtáp és Katonai Közlekedési Tanszék oktatója.

A program zárásaként, október 19-én, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében a kiképzés során kidolgozott cselekvési változataikat jelentették a munkacsoportok. A jelentéseket − többek között − dr. Jobbágy Zoltán ezredes, egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, Pataki Zsolt ezredes, az MH Logisztikai Központ Logisztikai Műveleti és Tervezési Osztályának vezetője, Steve Shirley dandártábornok, a Defence College of Logistics Policing and Administration parancsnoka és Uwe Patz alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Bundeswehr által delegált csere- és összekötő tisztje fogadta.

1596040245

Fotó: a szerző felvételei