Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Czetz János tábornok nyomában a Föld déli féltekén

Szöveg: Siposné Prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes | Fotó: a szerző felvételei |  2019. október 14. 17:53

Az argentin hadsereg nemzeti tisztképző iskolája, a Colegio Militar de la Nación (CMN) fennállásának 150. évfordulójára magyar katonai delegáció utazott Buenos Airesbe, miután Claudio Ernesto Pasqualini, hadseregtábornok, az argentin hadsereg vezérkari főnöke hivatalos meghívó levelet írt dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek. A Buenos Airesben élő magyar diaszpóra – évtizedek óta szoros együttműködésben az iskola mindenkori parancsnokaival – ápolja Czetz János honvéd tábornok, argentin ezredes emlékét. Több mint két éve merült fel először az, hogy a 150. évforduló ünnepségsorozatán egy magyar katonai delegáció is részt vehessen.

A Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, Bihari Kristóf  harmadik, illetve Hásás Dóra negyedik évfolyamos honvédtiszt jelöltekből álló magyar delegáció október 4-én este nyolc órakor indult el a nagy útra. Kövezkezzen most az ő élménybeszámolójuk.

* * *

Budapest és Buenos Aires közötti távolság légvonalban 12 ezer kilométer, a hosszú repülőút a párizsi átszállással több mint 16 órát vett igénybe. A Boeing 777 fedélzeti számítógépén nyomon követhettük a hosszú út repüléssel kapcsolatos részleteit… A Buenos Aires-i repülőtéren örömmel nyugtáztuk, hogy nyugtáztuk, hogy minden rendben csomagjaink – de főleg az egyenruhák – sértetlenül és hiánytalanul megérkeztek. A hivatalos programokra való tekintettel ugyanis az összes egyenruha típust – köznapi, ünnepi, kistársasági, 15 M gyakorló – elvittük magunkkal, ez fejenként két bőröndöt és 40 kilót jelentett. A honvéd tisztjelöltek elhozták magukkal a 2010. augusztus 20-ai ünnepélyes tisztavatáson először viselt díszegyenruhát is.

1596070262

Az argentin fél ugyanis összeállította a Colegion Militar de la Nación alapításának 150. évfordulójára rendezett programsorozat egyes elemeihez kapcsolódó elvárt egyenruhatípust (gyakorló öltözet – uniforme de combate, díszegyenruha – uniforme de especial, köznapi egyenruha – uniforme de diario), és ez alapvetően meghatározta az egyenruhák kiválasztását.

A repülőgép reggel 8-kor landolt Buenos Aires Ezeiza nemzetközi repülőterén, ahol fogadó bizottság várt ránk: Santiago Herrera argentin negyedik évfolyamos kadét, Honfi János, a Szent László Lovagrend dél-amerikai törzskapitánya, valamint a mindig mosolygó Leonardo Rodofile főhadnagy.

1596070263

Argentínát – hivatalos nevén: Argentin Köztársaság; República Argentina – délről és nyugatról Chile, északról Bolívia és Paraguay, északkeletről Brazília és Uruguay, keletről az Atlanti-óceán határolja. A Föld nyolcadik, Dél-Amerika második legnagyobb területű állama, területe 2 776 890 négyzetkilométer népessége 44 895 477 fő.  A fővárosa Buenos Aires Dél-Amerika második legnagyobb városa, a lakossága 3 millió fő, de a nagy agglomeráció területén 13 millióan laknak. Buenos Aires európai jellegű világváros, bár csak belekóstolni lehet ennyi idő alatt. Mindent áthatnak a dél-amerikai sajátosságok. A várost átszelik a kétszer ötsávos sugárutak, ennek ellenére a nap szinte minden órájában csúcsforgalomra számíthatunk. Ezt az itt töltött napok alatt mi is megtapasztaltuk, hiszen Buenos Aires központja és az El Palomar (a CMN székhelye) közötti 20 kilométeres utat naponta többször is megtettük. A közlekedés megmutatja a város hangulatát, az argentinok lelkét. Rugalmasan, jól vezetnek, s bár a sávtartás nem erősségük, a gyalogosokat mindenütt tiszteletben tartják. Az utcák színesek, tele vannak csodás grafitikkel, bámészkodó, élénken beszélgető emberekkel, kávézókkal, kis boltokkal, kioszkokkal. Egymást érik a hangulatos bárok, kávézók és kiülős éttermek, klubok.

1596070263

A spanyol nyelv létfontosságú, mert viszonylag kevés ember beszéli angolt, főleg a fiatalok. Az argentinok kedvesek, segítőkészek, kézzel-lábbal magyaráznak, és bár tudják, hogy külföldivel beszélnek, teljes lelki nyugalommal folytatják spanyolul. Végtelenül hálásak, ha megpróbálunk megszólalni – még ha nyelvtanilag hibásan is – a nyelvükön.

Ha Argentína, akkor azonnal eszünkbe jut Maradona, Messi, a Boca Junior, a tangó, a pampák, a kiváló argentin vörösborok, marhahúsok, és a maté tea. Egész iparág épült a turisták kiszolgálására, vehetünk mindenféle fajtájú és minőségű bombilla-t, matét és yerba teát. Ennek csak a pénztárcánk szabhat határokat. A yerba maté teát, a nálunk maté teaként ismert italt, mindenki, mindenütt fogyasztja. Külön művészet a jó tea készítése. Ehhez minden eszköz rendelkezésre áll, olyan vállon hordható tartókat készítenek, amelybe befelér a termosz, a maté és a bombilla (a szipóka, amin keresztül felszívják a teát) is. Ezt láthatjuk a katonai akadémián az irodákban, a hivatásos sofőröknél a buszon, a kirándulóknál, a parkokban piknikezőknél.

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, a helyi indán törzsek már azelőtt is fogyasztottak, amikor az európai felfedezők felfedezték a földrészt. Egyszerre tartalmazza a kávé erősségét, a tea egészségre gyakorolt jótékony hatását és a csokoládé ízét, valamint gyakorlatilag az összes, az élet fenntartásához szükséges vitamint. Évszázadokra nyúlik vissza az a ma is élő hagyomány, amely szerint barátok, ismerősök körbeadják a leforrázott maté teát. Az érdeklő idegeneknek, turistáknak is átnyújtják a barátság és az összetartozás jelképét. Ez szinte minden napos dolog. Kevéssé ismert az argentin nemzeti édesség, a dulce de leche, a piskótába töltött csodálatos karamellkrém.

1596070264

Juan Fernando Czetz ezredes emléke a tisztképző akadémián

Hihetetlen jó érzés magyarként a Colegio Militare de la Nación területére lépni. Mindent áthat Coronel Juan Fernando Czetz, az akadémia alapítójának, első parancsnokának szelleme, szellemisége; érezhetően nagy megbecsülés és tisztelet övezi.

Bármerre megyünk, bárhol járunk, a kulcsszó Húngria, azaz Magyarország. Mindenki tudja, értékeli, megbecsüli a személyét, mert argentin tiszti generációk sorát bocsátotta ki az általa alapított akadémia.

A látogatás első napján az akadémia parancsnoka, Ariel Roberto Agüero dandártábornok az aulában – ahol Juan Czetz, Juan Domingo Perón, Manuel Belgrano mellszobrai láthatók – köszöntötte a rendezvénysorozatra érkezett francia, német, amerikai, brazil, chilei, spanyol, uruguayi, kolumbiai, ecuadori, perui és mexikói küldöttségeket.

Az iskola alapításának története Domingo Faustino Sarmiento argentin elnök személyéhez kötődik, Ő volt az, aki már 1869-ben sürgette az ország első katonai oktatási intézményének felállítását. A kormány egy különleges katonai bizottságot hozott létre annak érdekében, hogy javaslatot tegyen az új iskola szervezetére és képzési struktúrájára. A kiválasztott kiváló tisztek csoportja az alábbi személyekből állt: Emilio Mitre dandártábornok, Indalecio Chenaut tábornok, Mariano Moreno ezredes, Juan F. Czetz ezredes és V. L.Peslouan főtörzsőrmester. Két hónap elteltével, 1860. június 20-án kiadták az iskola alapítására vonatkozó rendeletet. Az iskola igazgatójának Juan F. Czetz ezredest nevezték ki. A feladat nehéznek ígérkezett, mert szinte a semmiből, nagyon kevés segédeszközzel kellett létrehozni. Az első hallgatókat 1870. július 19-én vették fel. Az első hallgatók egyike Ramón Falcon volt.

1596070264

Négy évig – 1874. május 24-ig – állt az általa szervezett intézet élén, amikor is politikai okok miatt onnan távozni kényszerült. Emlékét az aulában látható mellszobra, a róla készült festmény, a kápolnában elhelyezett urna, és az akadémia múzeumában található emléksarok őrzi.

A múzeumi emléksarokban magyar címeres lobogó, amit 2004 augusztusában a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Czetz János halálának 100. évfordulójára tervezett kiállításra. Mindemellett hadtörténeti relikviák másolatát adományozták a Colegio Militar de la Naciónnak: egy magyar tábornoki öltözetet 1848-1849-ből, 1837 M gyalogostiszti szablyát és egy 19. századi katonaládát a Czetz nemzetség hagyatékából. Itt látható egy dobozban életének három meghatározó helyéről (Piski, Gidófalva és Nagyszeben) származó föld.

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb tábornoka 1904. október 6-án távozott el a Hadak Útjára, az argentin hadsereg ezredesét szeptember 7-én katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra Buenos Aires Recoleta temetőjében. Koporsójába ereklyéket helyeztek: egy kis zsák hazai földet, az erdélyi szabadságharcosok zászlajából egy darabot és száraz virágot a Kárpátok erdeiből. 1969. október 10-én a Colegio Militar de la Nación alapításának 100. évfordulóján a hamvait a recoletai temetőből átszállították és az iskola kápolnájában helyezték el. A kápolna falán a halálának 100. évfordulójáról megemlékező tábla és a kripta fedlapja látható. A kápolna oldalában szülőfalujából származó fákat ültettek.

1596070264

A Colegio Militar de la Nación alapításának 150. évfordulója

Október 11-én különleges nap virradt El Palomarra és a Colegio Militar de la Naciónra: az iskola az alapításának 150. évfordulóját ünnepelte. A neves eseményt megtisztelte jelenlétével Argentína köztársasági elnöke, Mauricio Macri, Oscar Aguad honvédelmi miniszter, Claudio Ernesto Pasqualini, hadseregtábornok, az argentin hadsereg vezérkari főnöke, a diplomáciai testületek képviselői, dr. Gelényi Csaba Argentína magyar nagykövete, az argentínai magyarok képviselői, és a meghívott külföldi delegációk tagjai. Jelentős számban jelentek meg a sajtó képviselői is, az eseményről az argentin Televisión Pública Noticias külön is tudósított

A rendezvényt a Hírességek Csarnokában tartották,. Erre az eseményre az iskola aulájából áthozták az iskola és Argentína életében három meghatározó személyiségek – Juan Czetz ezredes, Augustin Pedro Justo ezredes, Alberto Capdevila dandártábornok – mellszobrát.

1596070264

A rendezvény Macri elnök bevonulásával kezdődött, majd felhangoztak az argentin himnusz hangjai. Az iskola tábori lelkésze megáldotta a 150. éve alapított iskolát. Ezután Ariel Roberto Agüero dandártábornok az iskola parancsnoka ünnepi beszédében megemlékezett az első parancsnok, Juan Czetz múlhatatlan érdemeiről, az iskola történetéről és az argentin tisztképzésben betöltött szerepéről, amely története során több mint 22 ezer tisztet bocsátott ki. Az iskola 1995 óta, a fegyveres erők többi oktatási intézményéhez hasonlóan, a nemzeti egyetemi oktatási rendszer részét képezi, a végzős hadnagyok – lövészek, tüzérek, mérnökök, híradó és lovassági tisztek – egyetemi diplomát szereznek.

Czetz János argentin ezredes mellszobrát a köztársasági elnök, az iskola parancsnoka és az argentin magyar nagykövet koszorúzta meg. Egyperces néma felállással emlékeztek meg az iskola elhunyt tisztjeiről. Különleges eseménynek is tanúi lehettünk, az iskola legidősebb, 104 éves egykor végzett tisztjének, valamint az első hallgató Ramón Falcon ükunokájának Federico díszérmet adtak át.

1596070265

Claudio Ernesto Pasqualini, hadseregtábornok beszédében kiemelte az iskola meghatározó fontosságát az argentin tisztképzés történetében, hűen tükrözve az iskola jelmondatát: Orden –Valor – Gloria (Rend – Érték – Dicsőség). Mauricio  Macri elnök beszédében köszöntötte a 150. éves Colegio Militar de la Naciónt. Felhangzott az iskola indulója, az eseményt az amerikai, brazil, chilei, ecuadori, francia, kolumbiai, magyar, mexikói, német, perui, spanyol, uruguayi és az iskola zászlajának elvonulása és tisztelgése zárta.

A rendezvényt az alakulótéren – zuhogó esőben – az iskola parancsnokának és tiszti karának lovas felvonulása, a külföldi delegációk, közöttük a magyar honvéd tisztjelöltek, valamint a kadétok díszmenete zárta.