Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Defender Europe 2021: tervezői konferencia Budapesten

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Kertész László |  2020. március 2. 13:51

Több mint ötszázan vesznek részt március 2-6. között a „Defender Europe 2021” elnevezésű, amerikai vezetésű gyakorlat tervezői konferenciáján Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. Az ötnapos tanácskozáson a jövő évi gyakorlat koncepcióját és irányelveit tervezik meg a résztvevő nemzetek képviselői.

1596076597

A „Defender Europe 2021" gyakorlatsorozat célja, hogy növelje a fegyveres erők stratégiai és taktikai felkészültségét, egyben megerősítse az európai és amerikai erők együttműködő képességét. A jövő évi hadgyakorlat a balkáni térségre koncentrálódik, huszonhárom nemzet – köztük Magyarország – részvételével. Az amerikai vezetéssel zajló európai gyakorlat több hazai kiképzést is érint, mint például a „Breakthrough" és a „Brave Warrior" nemzetközi gyakorlatokat.

A tervezői konferencia megnyitóján Horváth Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke köszöntötte a résztvevőket. „A jövő évi Defender Europe gyakorlat egyike lesz az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erőinek legnagyobb szabású kitelepülésének az elmúlt tíz évben. Stratégiai készenlét szempontjából többek között lehetővé teszi a katonai erők dinamikus projekcióját a hadszíntérre, ami a gyakorlat egyik fő célkitűzése is" – fogalmazott beszédében a dandártábornok.  

1596076598

Az ötnapos tervezői konferencia nyitónapján részt vett Joe Jarrard vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok Európában Állomásozó Szárazföldi Erőinek parancsnokhelyettese, aki elmondta: idén tavasszal rendezik meg a „Defender Europe 2020" gyakorlatot, amelyen 18 NATO tagállam 37 ezer katonája vesz részt. Ennek szervezése során számos olyan tapasztalattal gazdagodtak, amit már beépíthettek a jövő évi rendezvény szervezésébe. „A gyakorlat legfontosabb eleme a sikeres együttműködés. Magunkra utalva tehetetlenek lennénk, a szövetségeseinkkel és partnereinkkel együttműködve viszont sokkal erősebbek vagyunk. Ezért nagyra értékeljük, hogy ma itt vannak velünk országaik képviseletében" – tette hozzá Joe Jarrard vezérőrnagy.

1596076598

A nemzetközi konferencián – Magyarország mellett – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Kanada, Horvátország, Észtország, Németország, Görögország, Izrael, Olaszország, Koszovó, Moldova, Montenegró, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Törökország, Ukrajna az Egyesült Királyság, valamint Örményország képviselői vesznek részt.  

1596076598