Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a hazai haditechnikai kutatás-fejlesztés

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Tóth László |  2020. március 2. 14:55

„100 éves a hazai haditechnikai kutatás-fejlesztés” címmel rendeztek konferenciát és kiállítást március 2-án, hétfőn, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Márványtermében.

1596076601

Az MH Modernizációs Intézet, valamint a HM HIM közös rendezvényén Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció irányításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: a történelem két sorscsapást mért a magyar haditechnikai kutatásra. Az egyik a második világháborút lezáró békeszerződés, amelynek egyik eleme tiltotta a haditechnikai fejlesztéseket, a másik pedig a rendszerváltozást követő vadprivatizáció, amely ezt a területet talán a legsúlyosabban érintette.

A kormánybiztos hozzátette: bizakodásra ad okot, hogy az elmúlt időszakban sikerült a felszínre hozni azokat a pozitív energiákat a Magyar Honvédségben, amelyeknek köszönhetően ismét lehetővé válik haditechnikai kutatások és fejlesztések végrehajtása. „Az egyik fő üzenet, hogy nincs ipari kutatás-fejlesztés haditechnikai kutatás-fejlesztés nélkül. Ma mindenhol a világban a haditechnika az ék a kutatás-fejlesztésben, oda lokálódnak azok a források, amelyek a leginnovatívabb fejlesztéseket hozzák az ipar területére. Ez azért fontos, mert vissza kell hoznunk a Magyar Honvédséget és a hadtudományokat a Magyar Tudományos Akadémia körein belülre" – hangsúlyozta Maróth Gáspár, hozzátéve: a haditechnikai kutatás-fejlesztés nemcsak a Magyar Honvédség sajátja lesz, hanem markánsan nyitni kell a civilek felé és meg kell tudni szólítani azokat a kutatókat, akik a haderővel együttműködve tudnak ezekben a programokban részt venni.

1596076601

Ha nincs komoly megrendelés akkor nem is lesz kutatás-fejlesztés. Ezért ebben a kérdésben össze kell hangolnunk az erőforrásainkat és a rendelkezésre álló tudásunkat. Ebben kulcsszerepe van az MH Modernizációs Intézetnek, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak, amely nemcsak az irányokat szabja meg, hanem mint megrendelő is fellép a továbbiakban – tette hozzá végezetül a kormánybiztos.

A rendezvényen – dr. Sticz László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke köszöntőjét követően – az érdeklődők előadásokat hallhattak az MH Modernizációs Intézet múltjáról, jelenéről, a jövő legfontosabb irányelveiről, valamint a Magyar Honvédségen belüli multidiszciplináris kérdésekről.

GALÉRIA