Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diákok segítettek rendbe tenni a hadisírokat

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. május 15. 7:26

A zuhogó eső ellenére, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium és a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola tanulói ragadtak szerszámokat és tettek rendbe több elhanyagolt sírt a budapesti Farkasréti temető Vezérkari Parcellájában május 14-én, szombaton.

1596013531

A Budapest korábbi helyőrségparancsnoka, Kelemen István vezérőrnagy által 1993-ban létrehívott Budapest Helyőrség Szociális Alapítvány több fontos célja közül, kiemelten kezeli a Budapest területén található katonai sírok ápolását. Ezért minden évben négy alkalommal, tavasszal és ősszel, alkalmanként 30-40 darab sírt és annak környezetét gazolják ki és tisztítják meg az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár valamint budapesti középiskolás diákok segítségével.

Sándor András alezredes, HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Döntéstámogató és Tervezési Osztály vezető kiemelt főtisztje, az alapítvány titkára, és Mátyás Botond Hunor, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ hadisírgondozással és honvédelmi neveléssel foglalkozó szaktisztje irányításával, a diákok példamutató szorgalommal irtották a növényzetet és szedték össze a leveleket, hogy újabb elfeledett katonasírok kerülhessenek elő az ágak és a levelek alól.

1596013532

Fotó: a szerző felvételei