Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Díszelgők találkoztak a cseh fővárosban

Szöveg: Regős Teréz |  2016. július 31. 9:25

A prágai helyőrség idén nyáron már tizedik alkalommal rendezett díszelgő találkozót, más néven Drill Fest-et. Az eseményen – az eddigi évekhez hasonlóan – most is részt vett az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalj Különleges Díszelgő Csoportja.

1596017434

A dandár parancsnokát Zsolnai Tamás alezredes (képünkön balra), a díszzászlóalj parancsnoka képviselte; míg a 18 főből álló Különleges Díszelgő Csoportot Szücs Péter őrnagy (képünkön jobbra), a díszzászlóalj törzsfőnöke vezette.

„Az eseményre Magyarország mellett minden évben meghívást kap Ausztria, Németország, Szlovákia, Szlovénia és Lengyelország is. A fesztivál – amelynek mindig Prága ad otthont – egy hivatalos ceremónia, ami a civil közönségnek szól.
Az első nap a megérkezéssel, a csoportok szállásfoglalásával és eligazításával telt. Másnap délelőtt pedig a megjelent nemzetekkel együtt az ünnepség menetét gyakoroltuk, majd közösen kivonultunk a rendezvény helyszínére, ami idén a Vencel tér volt" − mondta Szücs Péter őrnagy.

1596017435

A nemzetek a tér közepén mutatták be programjaikat, amit a közönség tapsviharral fogadott. A harmadikként fellépő magyar csapatnak szándékában állt a nézők bevonása, ezért a térre való bevonuláskor egyik katonájuk a közönség soraiban „rejtőzött el" civil ruhában.
„Azt imitáltuk, hogy egy katonánk elveszett; ezért intézkednem kellett, hogy a közönségből valakit keressenek annak érdekében, hogy meglegyen a csoportunk létszáma. »Véletlenül« pont a civil öltözetben lévő katonánkra esett a választás. Mindenki nagy tapssal bátorította a beöltözött díszelgőnket, aki átvette a díszegyenruháját és, elkezdődött a hivatalos műsorunk. A program nem tért el attól, amit itthon szoktunk előadni; csak most kétszer hat fő mutatta be azt. Különlegesség, hogy ilyen magas szintű nemzetközi rendezvényen most először jelentünk meg a fehér ékítményes díszelgő ruházatunkban" – emlékezett vissza Szücs őrnagy.

1596017435

A ceremónia végén a nemzetek közösen díszmenetet hajtottak végre.
Aznap este a csoportok Prága központjában még hivatalos fogadáson vettek részt, ahol hagyományos cseh nemzeti ételeket és italokat kóstolhattak meg.

A zárónapon Prága helyőrségparancsnoka mindenkinek megköszönte a részvételt. „A visszajelzések és a tapasztalataim alapján bátran mondhatom, hogy a feladathoz történő hozzáállásunkkal és a fegyelmezett végrehajtással méltón reprezentáltuk Magyarországot, illetve a Magyar Honvédséget" – összegezte Zsolnai Tamás alezredes a magyar csoport szereplését.

1596017435

Fotó: Szücs Péter őrnagy és Szabó Zsolt szakaszvezető