Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi képzés Vásárhelyen

Szöveg: Matuszka József főtörzsőrmester / Tordai Kamilla |  2018. március 8. 13:46

Hasonlóan az előző évekhez, idén is megkezdődött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi egészségügyi szakállományának oxyológiai felkészítése.  

1599182885
A havi rendszerességgel megtartott egynapos képzés célja, hogy az egészségügyi központban dolgozó katonák naprakészek legyenek az alakulatnál rendszeresített egészségügyi szakeszközök használatából, ismerjék a legfrissebb hazai és nemzetközi betegvizsgáló eljárásokat, átismételjék a szakmai protokollokat. A képzés során a résztvevők átveszik a beteg-sérült vizsgálati eljárás mozzanatait, továbbá a kompetenciájuknak megfelelő beavatkozási lehetőségeket. Ezek után ismétlik át az egészségügyi szolgálatnál rendszeresített mentéstechnikai eszközök, illetve a ROLE I felszerelésébe is beletartozó szaktechnikai eszközök – pl. betegőrző monitorok, defibrillátorok – biztonságos használatát. A résztvevőknek végül szituációs feladatokat kell megoldaniuk. E gyakorlatok lényege, hogy életszerű helyzeteket mutat be: harctéren előforduló, illetve a mindennapi életben egyaránt előforduló baleseti sérüléseket.

„Ez a típusú egészségügyi képzés a sürgősségi betegellátásra fekteti a hangsúlyt. Kifejezetten fontos maximális mértékben elsajátítani egy ilyen jellegű ismeretet, hiszen ha baj van, akkor minden másodperc számít, és nincs idő arra, hogy gondolkodjon rajta bárki is, hogy mikor mit kell tennie. Ezt a tudást rutinszerűen kell elsajátítani, hogy a lehető leggyorsabban tudja az állomány a sérültet ellátni.  Nem szégyen olyan emberektől tanulni, akik napi szinten szembesülnek a sürgősségi betegellátás kihívásaival" – mondta el dr. Pusztai Erzsébet alezredes, az Egészségügyi Központ parancsnoka.

1599182885
A szakfelkészítés előadói, instruktorai nemzetközi oktatói minősítéssel rendelkező civil egészségügyi intézetekben dolgozó szakemberek (Országos Mentőszolgálat, Sürgősségi osztály), akik a napi életben a valós betegellátás mellett oktatnak szakdolgozókat, orvostanhallgatókat. A képzés során elhangzottakat, begyakorolt eljárásokat a részt vevő állomány a mindennapi egészségügyi biztosítási feladatok során is tudja hasznosítani.

Fotó: Tordai Kamilla