Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egészségügyi szakharcászat

Szöveg: Kovács Tamás őrnagy |  2017. március 17. 7:04

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Egészségügyi Központjának debreceni és hajdúhadházi helyőrségeiben szolgálatot teljesítő katonái szakharcászati gyakorlatokon vettek részt a napokban.

1596029113

Az Egészségügyi Központ a gyakorlatot úgy szervezte meg, hogy az egymásra épülő kiképzési foglalkozások a fokozott terhelést folyamatosan biztosítsák és a szakállomány az egyre nehezedő körülmények mellett is képes legyen biztosítani egy egészségügyi ellátó pont telepítését, üzemeltetését és a szimulált sérültek ellátását.

A ROLE rendszer a NATO-n belül kialakított egységes szabályozás az egészségügyi ellátó pontok kategorizálására. Eszerint ROLE-1-től – ROLE-4-ig terjedően különböztetünk meg szinteket, amelyek az egyre növekvő képesség (az elvégezhető beavatkozások típusa és szintje), valamint a kapacitás (ellátható sebesültek száma időegység alatt) mutatói határoznak meg. Így a ROLE-1 az a szint, amelyhez először van biztosítva orvos, vagy mentőtiszt a sebesült katona ellátásához. A legsürgetőbb életmentő orvosi beavatkozásokat itt végzik el, majd szükség esetén a sérültet továbbszállítják egy magasabb szintű ellátó hely felé.

1596029113

A folyamatos fejlődést a kiképzési foglalkozások sokszínűsége és fokozatossága biztosítja. A szakszerű ellátás gyakorlása érdekében az egészségügyi szakállomány a központ mentőtisztjeinek vezetésével elméleti és gyakorlati foglalkozásokon is részt vett. A mostani gyakorlás ideje alatt először kettő, később három, majd öt részegységet üzemeltettek a katonák a Kossuth Laktanya területén. Áprilisban már a teljes komplexumot telepíti majd az Egészségügyi Központ, amelyet minden esetben a szimulált sérültek ellátásának gyakorlása követ majd.

1596029113

Az Egészségügyi Központ katonái a ROLE-1-ben zajló egészségügyi ellátást az Országos Mentőszolgálat érvényben lévő protokolljaihoz igazodva, a kiürítő rajok feladatainak ellátását a mindenkor érvényben lévő TCCC (Tactical Combat Casulaty Care) ajánlásának megfelelően gyakorolják. Az ellátást zömében mentőtisztek, ápolók és sebesült szállító gépjárművezetők végzik, míg a komplexum üzemeltetéséért az Egészségügyi Központ logisztikai elemei felelnek.

A központ saját képességeinek fejlesztése mellett a jövőben még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a dandár alegységeinél lévő Harctéri Életmentő Katonák (HÉK) képességeinek fejlesztésére, amelynek egyik legjobb helyszíne lehet a ROLE-1.

1596029113

Fotó: Hajdú Zoltán tizedes és Szalka Miklós őrvezető