Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy elfelejtett hadifogolytábor

Szöveg: Fülöp András főtörzsőrmester |  2015. június 25. 17:34

A Nagy Háborús Emlékév programsorozat részeként a szombathelyi 350. számú Szent Márton Cserkészcsapat kezdeményezésére – a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály támogatásával – valamint széles körű helyi összefogással újult meg a Vas megyei Sitke község határában található Kurcon forrás feletti „kalapos kút”, mely az 1915-1916-ig működő Kissitkei Ideiglenes Fogolytábor egészséges vízellátását biztosította. A kutat a fogolytáborban szolgálatot teljesítő Zombory- Moldován Béla főhadnagy, festőművész tervezte.

A napokban rendezték meg a Kissitkei Ideiglenes Fogolytábor emlékhely átadási ünnepségét. A rendezvény után a sitkei Művelődési Házban Zombory- Moldován Béla a fogolytáborban készült grafikáiból, és háborús relikviákból nyílt kiállítás.

1595996409

Az emlékhely átadásán – melyen szép számmal vettek részt a környék lakói – köszöntőt mondott Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója. Beszédében kiemelte: fontos az emlékhelyek, emlékművek felújítása, a sok évtizednyi pusztulás után. A „kalapos kút" összefogással történő felújítása, más települések számára is jó példa.

Ágh Péter a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében hangsúlyozta: a Kurcon forrás feletti kút, minden hősnek emléket állít. Azoknak, akik végigharcolták a háborút, akik otthon várták szeretteiket, akik táborokban raboskodtak. Egyikük sem önszántából választotta azt a terhet, melyet cipelnie kellett. A kötelességteljesítésnek, hazaszeretetnek, miként 100 évvel ezelőtt, újra értékké kell válnia! – tette hozzá.

1595996409

Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke áldotta meg az emlékhelyet, majd platánfa ültetésével zárult a megemlékezés.

A Művelődési Házban folytatódott a délutáni program, ahol Morgós István polgármester és Balassi István plébános köszöntője után, Zombory- Moldován Béla festőművész munkásságát Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója méltatta. Az időszaki kiállítást dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg.

1595996410

Fotó: Makrai Tamás