Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy irányba tolni a honvédelem ügyének szekerét

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. december 6. 17:21

A Honvédszakszervezet elnökségével találkozott Vargha Tamás Balatonkenesén december 6-án, szerdán. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára bemutatkozása után a jövőbeli közös munka legfontosabb feladatairól tanácskozott a résztvevőkkel.

A szakszervezet javaslatát követve a két ünnep közötti munkanapok a tervek szerint pihenőnapok lehetnek. Az ezzel kapcsolatos szervezési munka és egyeztetés megkezdődött – jelentette ki Vargha Tamás.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: nominálértékben három évre garantáltan állandó szinten marad Magyarország honvédelmi költségvetése, és ezzel szerinte „szerencsésebb helyzetben vagyunk, mint több más európai uniós tagország."

1595946020

Hozzátette: noha a költségvetést még csak december 17-én fogadhatja el a Parlament, jövőre „kis mértékben még akár emelkedhet is" az ágazat büdzséje.

Vargha Tamás szerint a rossz gazdasági helyzet miatt idén nincs lehetőség arra, hogy „pulykapénzt" folyósítsanak a katonáknak. Ám ígéretet tett arra, hogy amennyiben a következő évek költségvetései ezt lehetővé teszik, ismét feléled ez a „szép hagyomány."

A parlamenti államtitkár a szakszervezettel kapcsolatosan elmondta: bár vannak köztük „természetes véleménykülönbségek", közösen mégis „egy irányba tudják tolni a honvédelem ügyének szekerét." „Szeretném, ha minden külső körülményt figyelembe véve együtt tudnánk gondolkodni" – fűzte hozzá.

1595946020

Mivel Vargha Tamás első ízben találkozott a Hosz elnökségével, rövid bemutatkozásként ismertette katonai életútját és a honvédséghez való tizenkét éves kötődését is. Elmondta többek között, hogy 1978–79-ben sorkatonaként Hódmezővásárhelyen szolgált – éppen akkor, amikor Hende Csaba honvédelmi miniszter és Rudolf Péter Jászai Mari-díjas színész Kalocsán teljesítették a kötelező katonaidőt.

„Rudolf Péter tervei szerint a jövőben filmet szeretne készíteni sorkatonai élményeiről, amelyet természetesen támogatunk" – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: A szerző felvételei