Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza nem lehet pusztán lecke

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. december 6. 18:04

A hazát nem elég szeretni, a hazát védeni is kell. A magas színvonalú honvédelmi nevelés a hazaszeretet és a bajtársiasság fontosságára tanít − hangsúlyozta Vargha Tamás Balatonkenesén december 6-án.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára A honvédelmi nevelés aktuális kérdései című, kétnapos konferencia első napján vett részt.

Az államtitkár rövid előadásában kiemelte: a sorkatonai szolgálat megszűnése után sokak számára úgy tűnhet, hogy a honvédség elszigetelődik, elszigetelődhet a civil társadalomtól, és sokszor „észrevétlenek maradhatnak az ágazat dolgozóinak erőfeszítései."

Hallhattuk: a Honvédelmi Minisztérium ifjúsági keretprogramja, a KatonaSuli-program 2005 óta működik. Immár több mint negyven középiskolában és kilenc felsőoktatási intézményben biztosítja nem csupán a katonai alapismeretek tantárgy oktatását, hanem általában a hazafias nevelést.

Vargha Tamás kiemelte: ez a program a fiatalok és szüleik figyelmét is a honvédelem fontosságára irányítja. A cél az, hogy a diákokban kialakuljon a közösséghez tartozás és a hazaszeretet érzése, valamint az a felismerés, hogy adott esetben minden állampolgár kötelessége a haza védelme – tette hozzá.

1595946021

„A haza nemcsak történeti zárvány vagy politikai kifejezés, esetleg külső tényező. A haza a belső identitás szerves összetevője, egy olyan belső állapot, amelyben ott van a nevelődés, a család, a történelem, az anyanyelv és a jövő lehetősége. A haza nem absztrakció, nem lehet pusztán iskolai feladvány vagy lecke. A haza és a hazaszeretet fogalmai fluktuálnak, ahogyan a társadalom is. Ismerőssé kell tenni, hogy szerethető legyen. Csak azt tudjuk szeretni, ami ismerős számunkra" – mondta az államtitkár.

Az előadás során hallhattuk azt is, hogy a honvédelmi nevelés és a katonai alapismeretek tantárgy egyesíti az elméleti felkészültséget a gyakorlati problémák ismertetésével, és nagy hangsúlyt fektet a fizikai állóképesség növelésére is. Az oktatást a mai kor követelményeinek megfelelő tankönyv és munkafüzet segíti.

1595946021

„Valódi példát adó katonák nélkül nehéz lenne hiteles oktatást folytatni. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a KatonaSuli-programban részt vevő iskolák közös és magas szintű együttműködése mutatja azt az elkötelezettséget, amellyel az iskolában folyó oktatói, nevelői munka mellett a honvédelem és a katonai alapismeretek tanítása felé fordulunk" – fogalmazott Vargha Tamás.

Fotó: A szerző felvételei