Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nap a honvédelemért Budakeszin

Szöveg: Dr. Bardócz-Tódor András, Bíró Sándor |  2019. április 3. 20:36

Honvédelmi, katasztrófavédelmi és sportnapot szervezett Budakeszin március utolsó hétvégéjén a MATASZ Pest Megyei Szervezete.

1599200794
A MATASZ Pest Megyei Szervezete közel egy évtizede foglalkozik az Egy nap a honvédelemért program keretén belül az iskolás korosztály hazafias-honvédelmi nevelésével.  A szervezet a Kadétprogram indulásakor is a minél több diákot elérő, a programot támogató koncepció mellett foglalt állást. A megyei önkéntes tartalékosok bevonásával minél több iskolában szerveznek játékos, figyelemfelkeltő rendezvényeket, szakköröket.

A MATASZ Pest Megyei Szervezete minden lehetséges módon és alkalommal igyekszik teljesíteni e misszióját. Március 29-én, pénteken tartották meg az Egy nap a honvédelemért SZIA 2019 honvédelmi, katasztrófavédelmi és sportnapjukat a budakeszi sportpályán, a Széchenyi István Általános Iskola több mint 900 tanulója számára, amelynek fővédnöke Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára volt.

1599200795
Az eseményt Bódi Zsuzsanna, az iskola intézményvezetője nyitotta meg, aki köszönetét fejezte ki a Honvédelmi Sportszövetség által kiírt támogatás iskolai megvalósításáért, az Érdi Tankerületi Központnak a pályázat kezeléséért, illetve a MATASZ Pest Megyei Szervezetének a programok előkészítésében, koordinálásában és lebonyolításában végzett munkájáért.

1599200795
A honvédelmi nap a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület előadásával kezdődött, akik az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezve tartottak színes és élvezetes programot, ezután pedig kvíz és csapatverseny következett. Utóbbi keretében a Báró Podmaniczky III. János Honvéd Egyesület és a MATASZ Pest Megyei Szervezete által kialakított versenyhelyszínek katonai jellegű és katasztrófavédelmi feladatait kellett leküzdeniük a csapatoknak. Eközben azok sem unatkoztak, akik a szabadidős helyszíneken, a ZEN RSE airsoft, a Honvéd Kossuth LK. légfegyveres és íjász lőpályáin, vagy éppen az Aeroking Ejtőernyős Klub szimulált célba ugró állomásán ismerkedtek a különféle katonai jellegű sportok alapjaival.

1599200795
Az MH Altiszti Akadémia és a katonai toborzók fegyverbemutatója, illetve a repülőgép-szimulátor is sok újdonsággal szolgált a nagyszámú gyerekseregnek. Az érdeklődők bepillantást kaphattak a honvédség életének néhány területére, és első kézből kaphattak információkat a Szentendrén működő akadémián folyó képzésekről, az oda történő jelentkezés általános és speciális feltételeiről. A programról és és a rendezésről elismerően nyilatkozott az eseményt megtekintő Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője, és Demeter Attila alezredes, a MH HFKP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztályának vezetője is.

1599200795
Fotó: Balczó Kornélia, Huszárné Biczó Magdolna, Major Viktor, Kiss Vigh Béla