Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy újpesti orvos nyomában

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. június 10. 12:18

„Ez a kiállítás közel hozza és képiessé teszi azt a mondanivalót, amelyet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is fontosnak tart, hogy ez a történelem a mi történelmünk” − mondta Bán Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Múzeumának igazgatóhelyettese az „Egy újpesti orvos nyomában” című fotókiállítás megnyitóján az újpesti Károlyi Galériában június 4-én.

Az őrnagy hozzátette: Magyarországon nincs olyan család, amelynek ne lenne olyan halottja, akit a második világháborúban vesztett el. A nemzeti összetartozás napja szomorú aktualitást ad ehhez, hiszen azt üzeni: a halottainkban is összetartozunk. Ezek az emberek a hazájukért haltak meg.

„A rudkinói temető felállítása komoly lépés volt. Ezzel az orosz fél is elismerte az itt nyugvó emberek hősiességét, függetlenül attól, hogy egykor ellenségként álltak szemben egymással. Ez alapja lehet annak a szemléletnek, amely a jövőbeli viszonyunkat meghatározza" − hangsúlyozta Bán Attila.

1595973389

A kiállítást Bernolák Béla fotóiból állították össze, aki nagyapja nyomdokain elindulva járta végig a keleti front legendás helyszíneit, lefényképezve az egykori harcok emlékeit. Az újpesti orvos megjárta a háború poklát − a doni katasztrófa során életét vesztette.

Bernolák Béla egy történésszel, egy újságíróval, valamint tévésekkel utazott Voronyezsbe és a Don-kanyarba, hogy fotókon, illetve filmen örökítse meg a magyar királyi 2. honvéd hadsereg tragédiájának helyszíneit és az elesett katonák nyughelyét.

Dr. Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője üdvözlő szavait Kuli János, a Honvédelmi Minisztérium vezető tanácsosa tolmácsolta. „A trianoni békediktátum évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján illő, hogy egy múló pillanat erejéig azokra is emlékezzünk, akiknek lelke már itt hagyta ezt a földi világot. Apáinkra, nagyapáinkra, dédapáinkra, akik nem késlekedtek a zászló alá állni, amikor arra szükség volt. A 2. magyar hadsereg kötelékébe lépve is megtették, amire parancsot kaptak, sőt annál többet is, hiszen az életüket adták. Ezért mi, a kései utókor gyermekei csakis a legmélyebb tisztelettel és megbecsüléssel fordulhatunk feléjük"  − szólt az ezredes köszöntője.

1595973389

A tárlatnak az Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium galériája adott otthont. Az iskola igazgatója, Hirmann László elmondta: nem először mutatják be Bernolák Béla munkáit, akivel kiváló kapcsolatokat ápol az iskola. Megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, reméli, hogy a gyerekek, akik az év végéig számtalanszor elhaladnak majd a fényképek mellett, emlékezni fognak azokra, akiket egykor a háború magával ragadott.

Fotó: Dévényi Veronika